PLAČE

Zdravniku kljub 
varčevanju 9900 evrov

Objavljeno 09. oktober 2012 09.27 | Posodobljeno 09. oktober 2012 09.27 | Piše: Primož Škerl

Celjska splošna bolnišnica do konca leta z 1,8 milijona evrov izgube.

Strokovni direktor SBC Franc Vindišar (levo) in direktor Marjan Ferjanc na novinarski konferenci (foto: Primož Škerl).

CELJE – Alarmantne napovedi, da se Splošna bolnišnica Celje (SBC) že to jesen utegne znajti v položaju, ko bo primorana krčiti, nemara pa celo ustaviti izvajanje posameznih zdravstvenih programov, se k sreči niso uresničile. Okoli 250.000 potencialnim z območja savinjske regije za zdaj ni treba živeti v strahu, da jih bolnišnica zaradi pomanjkanja denarja, strokovnih kadrov ali dotrajanih aparatur ne bo oskrbela.

Razlogov za zadovoljstvo pa kljub vsemu ni. Nasprotno. Celjani bodo morali – skladno z vladnimi varčevalnimi napovedmi – še za dodatne tri odstotke oklestiti porabo, kar sicer čaka tudi druge bolnišnice. V SBC so doslej posegli v vse sfere, kjer bi lahko prihranili kakšen evro, razen v plače, kjer pa jih, pravijo, zavezuje kolektivna pogodba. Ali s kombinacijo nenehnega nižanja materialnih stroškov in nedotakljivosti plač še lahko dovolj kakovostno oskrbujejo bolnike? »Delamo normalno, kdaj pa kdaj tudi preveč. Letošnji pacienti, zlasti v poletnem času, so bili zahtevnejši in zato dražji. Ponekod posegamo v zdravstvene programe, vendar dosegljivost storitev SBC ostaja na zadovoljivi ravni,« pravi direktor SBC Marjan Ferjanc. Njegova ustanova je v osmih mesecih letos pridelala blizu 1,4 milijona evrov izgube, kar je sicer ogromno, a trend se je upočasnil, doslej so namreč vsak mesec vknjižili po 200 tisočakov minusa. Do konca leta naj bi se rdeča številka odebelila na 1,8 milijona evrov.

image

V prvih osmih mesecih so pridelali 1,4 milijona evrov izgube (foto: Primož Škerl).

Strokovni direktor SBC Franc Vindišar je zdaj bolj zadovoljen s kadrovsko pokritostjo strokovnih delovnih mest, predvsem pa, ker se je pristojno ministrstvo po medijskem pritisku pred tremi meseci vendarle zganilo in jim odobrilo zaposlitev desetih zdravnikov (in nekaj bolnišničnega osebja), čeprav bi jih potrebovali 19. »Tudi v Celju se ukvarjamo z zelo zapletenimi primeri, ne samo v obeh kliničnih centrih. Povečati nam je uspelo število specialistov, a nam še vedno primanjkuje anesteziologov in okulistov.« Krčenje plač menda ne pride v poštev, standard oskrbe bo poskušala SBC na vsak način zadržati na obstoječi ravni, se bo pa v prihodnje bržčas zniževal namestitveni standard, kar bodo bolniki seveda občutili.

Za plače 60 odstotkov proračuna

Stroški zaposlenih v SBC znašajo 60 odstotkov celotnega proračuna bolnišnice. Od januarja do konca avgusta so (po)zdravili 23.000 bolnikov. 

Kaj pa pregovorno visoke zdravniške plače? V Celju ne zardevajo. Prejemki šestih najbolje plačanih zdravnikov se gibljejo od 8200 do 9900 evrov bruto, kar pa se Vindišarju ne zdi tako visok znesek, upoštevajoč nadure, poračune in domnevo, da gre bržčas za zdravnike na oddelkih, kjer jih primanjkuje, zato morajo delati več. Vindišar opozarja, da so dogovorno spremenili pravilnik o plačevanju nadur in dežurstev. »Šestnajst evrov neto za opravljeno naduro dobi zdravnik, ki je v najvišjem, 57. plačilnem razredu in ima 25 let delovne dobe. Povprečni specialist bo dobili manj kot 12 evrov. Za 25-urno nedeljsko dežurstvo bo prvi zdravnik po novem prejel 897 evrov bruto, drugi pa 740 evrov. To je minimum, kar je za zdravnika – glede na zahtevnost izobraževanja, specializacijo in odgovornost – še sprejemljivo.« 

Deli s prijatelji