KORUPCIJA

Zdravniku darilce in, hop, čez vrsto

Objavljeno 12. oktober 2015 13.19 | Posodobljeno 12. oktober 2015 13.19 | Piše: Aleksander Brudar
Ključne besede: anketa

Le dva odstotka vprašanih v oktobrski anketi je priznalo, da so že podkupili zdravnika.

Na zdravljenje v tujino bi se raje odpravilo 20 odstotkov vprašanih. Foto: Igor Modic

LJUBLJANA – Z oktobrsko javnomnenjsko anketo smo ob zadnjih aferah v slovenskem zdravstvu in alarmantnih ugotovitvah mednarodnega nadzora nad otroško srčno kirurgijo preverjali, koliko Slovenci še zaupajo zdravnikom in posledično zdravstvu. Kot kažejo rezultati, zdravnikom še vedno zaupa tri četrtine vprašanih, tistih, ki ne, pa je 18 odstotkov. Del zaupanja v zdravstvo zagotovo prinaša tudi učinkovitost preganjanja korupcije v njem: glede na to, da je kar 40 odstotkov vprašanih (med njimi je bilo 47 odstotkov zaposlenih in 44 odstotkov žensk) odgovorilo, da je korupcija zelo velik problem v slovenskem zdravstvu (kot velik problem pa ga je označilo 31 odstotkov anketirancev), bodo morali odgovorni glede tega očitno še precej zavihati rokave. Nismo se mogli izogniti niti problemu preskakovanja čakalnih vrst; slednjo je preskočilo že 27 odstotkov vprašanih (raziskava kaže, da so to pogosteje poskušali mlajši anketiranci, stari od 18 do 25 let ter od 36 do 45 let, ter zaposleni, redkeje pa upokojenci), večina od teh (73 odstotkov) se je tega lotila do trikrat, 15 odstotkov je bilo takšnih, ki so vrsto preskočili od štiri- do desetkrat, šestim odstotkom pa je to uspelo več kot desetkrat. Le trem odstotkom sodelujočih kljub poskušanju ni uspelo priti mimo čakalne vrste.

Zdravniku
 denar in darilo

Čeprav je večina, kot že rečeno, odgovorila, da je korupcija v zdravstvu velik problem, pa (poceni) podkupovanje očitno ni razširjeno, le dva odstotka sodelujočih je namreč odgovorilo, da so že podkupili zdravnika. Skoraj tretjina od teh je to storila z denarjem, 45 odstotkov z darilom, 27 odstotkov tistih, ki so zdravnika že podkupili, pa ni hotela razkriti, kako so to storili. Rezultati tokratne ankete razkrivajo še, da bi se anketiranci, če bi imeli na izbiro zdravljenje v Sloveniji ali tujini, v večini (53 odstotkov) še vedno odločili za domače bolnišnice, le petina vprašanih, med njimi so predvsem mladi (od 18 do 35 leta), visoko izobraženi, ženske in tisti, ki živijo v majhnem mestu, bi se raje odpravila v tujino. Slovenijo bi tako v večini primerov izbrali upokojenci in anketiranci z osnovnošolsko izobrazbo ter poklicno šolo.

SMC še vedno
na prvem mestu

Na lestvici priljubljenosti političnih strank, na kateri tudi tokrat vodi Stranka modernega centra (SMC), sledijo pa Slovenska demokratska stranka (SDS), Združena levica, Socialni demokrati (SD), Nova Slovenija (NSi) in Demokratična stranka upokojencev (Desus), v primerjavi s prejšnjim mesecem ni mogoče opaziti večjih odstopanj razen pri SMC in Desusu. Prvemu je podpora padla za 2,8 odstotne točke, kar je tudi največji padec med strankami (s tem se je še dodatno približal SDS), nasprotno pa je podpora najbolj narasla Desusu (za 1,7 odstotne točke). Malenkost slabše od Desusa sta se odrezala SD (v primerjavi s prejšnjim mesecem mu je podpora narasla za 1,6 odstotne točke) in NSi (+ 0,9 odstotne točke). Od največjih parlamentarnih strank sta padec podpore poleg SMC zabeležila še SDS (– 0,4 odstotne točke) in Združena levica (– 0,3 odstotne točke).

Anketo je tudi tokrat za nas oziroma vas opravila skupina izkušenih anketarjev v računalniško podprtem studiu Delo Stik – Oddelek za tržne raziskave, opravili pa so jo na reprezentativnem vzorcu (n =600, uteženo s kombiniranimi utežmi) 1. in 2. oktobra ter od 5. do 7. oktobra med 15. in 21. uro. 

Deli s prijatelji