POSLEDICE

Zdravniki: Zaradi kaosa bo za marsikoga prepozno

Objavljeno 13. december 2012 15.24 | Posodobljeno 13. december 2012 15.24 | Piše: A. K.

Opozarjajo na posledice, ki bi jih lahko prinesli varčevalni ukrepi.

V UKC Ljubljana odstopanj v nekirurških dejavnostih še ni.

LJUBLJANA – Družinski zdravnik Igor Muževič iz Sindikata zdravnikov družinske medicine PRAKTIK.UM je spregovoril o obremenitvah in težkih delovnih pogojih zdravnikov in njihovih posledicah.

»Družinski zdravniki na splošno umiramo od pet do sedem let prej kot ostali zdravniki, družinske zdravnice pa kar od 15 do 25 let prej kot ostale Slovenke. Večina nikoli ne doživi pokojnine. To se bere zgolj kot brezoseben statistični podatek, vendar za tem se skrivajo številne družinske tragedije, ki ne zanimajo nikogar razen naših svojcev,« je povedal Muževič, ki dodaja, da je med mladimi zdravniki čedalje manj zanimanja za opravljanje tega poklica.

Zdravnik prejme evro ali dva

Pojasnil je, da država prek prispevkov državljanov namenja samo od pet do šest evrov mesečno za vse zdravstvene in administrativne storitve ter preiskave pri družinskem zdravniku. »Od tega zneska družinski zdravnik za posamezen pregled in storitev povprečno ne prejme več kot evro ali dva,« je še povedal.

Posledice varčevalnih ukrepov

Opozarja tudi na morebitne posledice zaradi napovedanih varčevalnih ukrepov v zdravstvu. »Število družinskih zdravnikov se zmanjšuje, novega kadra bo manj, ambulante bodo še bolj obremenjene, podaljšale se bodo tudi čakalne dobe za prvi pregled pri izbranem osebnem zdravniku. Marsikdo bo prišel do ustrezne obravnave prepozno,« opozarja in dodaja, da bodo pacienti dobili manj zdravil in medicinskih pripomočkov brez dodatnih doplačil. Muževič še pravi, da zdravniki s krizo varčevanja živijo na primarni ravni že 20 let in gre le na slabše.

Deli s prijatelji