ZD CELJE

Zdravniki veseljačili, paciente pred vrata

Objavljeno 13. januar 2012 12.23 | Posodobljeno 13. januar 2012 12.23 | Piše: Aleksandar Lukić

Direktor zdravstvenega doma v tem ne vidi nič spornega.

Ministrstvo in zdravniki vztrajajo vsak na svojem bregu. Kaj pa bolniki?

CELJE – Novoletne zabave in zaključki se v podjetjih navadno odvijajo zunaj delovnega časa. Nekoliko drugačne pa to počnejo v celjskem zdravstvenem domu (ZD). Kljub temu da je večina zdravnikov decembra ob petkih delala do 14.30 (sodeč po podatkih na njihovi spletni strani), je organizator Javni zavod Zdravstveni dom Celje novoletno kosilo za zaposlene organiziral ob 14. uri v Laškem. Direktor zdravstvenega doma Stanislav Kajba v tem ne vidi nič spornega in trdi, da so bila spoštovana vsa določila dogovora, ki je bil sklenjen z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Odpovedali so se malici

»Kotizacijo so plačali delavci sami, deloma jo pokrijejo sindikati. Kosilo se začne med 14. in 15. uro,« nam je takrat razložil Kajba. Kolikor je seznanjena sindikalistka Marta Orehek Kirbiš, ki se kosila sicer ni udeležila, se je rajanje začelo ob 14. uri. Po podatkih ustanoviteljice omenjenega zdravstvenega doma, Mestne občine Celje, pa ob 14.30. V obeh primerih pa takrat, ko bi po urniku večina ambulant šele morala zaključiti delo.

Kajba je izpostavil, da so se zdravniki tisti dan odrekli malici, zato da lahko prej zaključili delo in odšli na novoletno kosilo.

Koristili so proste ure

Oseba zaposlena znotraj ZD Celje nam je razkrila, da so v nekaterih ordinacijah pacientom že prej napovedali, da v petek, ko imajo organizirano kosilo, po 13. uri sploh ne bodo sprejemali pacientov. To pa je sporno, ker bi morale ambulante oddelati svoj ordinacijski čas, ki traja po podatkih ZZZS 6,5 ure. Torej, po podatkih na spletni strani ZD Celje so v ordinacijah začeli delo ob 7.30, da bi izpolnili pogoje ZZZS pa bi s službo lahko zaključili najprej ob 14. uri. V primeru, da bi bil efektivni ordinacijski čas krajši od 6,5 ure, bi morali o tem obvestiti ZZZS, a ga niso, so nam povedali. Naj še enkrat omenimo, da se je novoletno kosilo v Laškem (okoli 10 minut vožnje iz Celja) začelo ob 14. uri.

Kajba vztraja, da so efektivni ordinacijski čas spoštovali in da so le trije zdravniki od 13.30 do 14.30 koristili proste ure. Razložil nam je tudi, da je bila pacientom od 14. ure dalje na voljo tudi ambulanta za nujno medicinsko pomoč.

Na večerna srečanja ne morejo

Direktor  vztraja, da je bilo kljub kosilu neprekinjeno zdravstveno varstvo v JZ ZD Celje zagotovljeno in dodaja, da so z novoletnim kosilom ob taki uri »zaposlenim le olajšali udeležbo na skupnem srečanju, saj gre pretežno za zaposlene, ki se vozijo iz drugih krajev v Celje in se večernih srečanj ne morejo udeležiti«. »Tudi zdravniki in sestre imajo pravico koristiti proste ure. Kratkoročne odsotnosti (koriščenje prostih ur, letni dopust, krajše bolniške in izobraževanje) posameznih nosilcev zdravstvene dejavnosti se v skladu s Splošnim dogovorom in z veljavno Kolektivno pogodbo ne javljajo na ZZZS, vodstvo pa je dolžno zagotoviti nadomestilo. Vsak dan nekdo zboli ali pa je na izobraževanju in vedno zavod organizira nadomestilo izpada,« nam je še pojasnil.

Deli s prijatelji