ZAMRZNITEV IN KONEC

Zdravniki so si premislili, stavke ne bo več

Objavljeno 15. november 2017 19.05 | Posodobljeno 15. november 2017 19.06 | Piše: STA, Ma. M.

Fides prekinil spomladi zamrznjeno zdravniško stavko.

LJUBLJANA – Izredna letna konferenca sindikata Fides je sklenila, da bodo stavko, ki so jo spomladi zamrznili, zdaj tudi končali, čeprav vse zaveze iz stavkovnega sporazuma še niso uresničene. Kot je poudaril predsednik Fidesa Konrad Kuštrin, to ne pomeni, da od zahtev odstopajo, ampak se nameravajo še naprej boriti za njihovo uresničitev.

K odločitvi, da stavko na državni ravni kljub temu končalo, je pripomoglo več dejavnikov. »Razmere v slovenskem zdravstvu so že zdaj skoraj take, kot da bi stavka potekala, z nadaljevanjem stavke pa bi škodili predvsem bolnikom,« je pojasnil predsednik Fidesa in dodal, da si tega seveda ne želijo. Poleg tega ocenjujejo, da se je lažje pogajati, ko ni stavke in »niso pod takim pritiskom«.

Kuštrin je ob tem napovedal, da bodo glede na ponedeljkov sestanek pri predsedniku vlade Miru Cerarju obiskali predsednike vseh koalicijskih in vseh opozicijskih strank, da jim argumentirano predstavijo svoje zahteve ter jih prepričajo o svojem prav. Verjame, da je politika tako trezna in tako pametna, da bo naredila prvi korak k umiritvi razmer v zdravstvu. »Da se stavka preneha in da se realizira stavkovne zahteve, je prav gotovo prvi korak,« je še menil.

Po Kuštrinovih besedah še ni uresničena odprava 57. plačnega razreda kot plačnega stropa za zdravnike, še vedno pa zaradi težav z zbiranjem podatkov ni zaživel niti variabilni del nagrajevanja zdravnikov zlasti na sekundarni in terciarni ravni. Na primarni ravni ponekod je, je pa to odvisno od menedžmenta, je dodal.

Izredna letna konferenca sindikata tako od vlade pričakuje takojšnjo spremembo projekta variabilnega nagrajevanja. Pri odpravi plačnega stropa pa opozarja, da je to zgolj ena od prepotrebnih sprememb za fleksibilizacijo plačnega sistema, treba pa je vnesti tudi boljše elemente nagrajevanja po uspešnosti. Med današnje sklepe so zapisali še, da je treba zdravniku zagotoviti svobodo dela in prosto izbiro, ali bo zaposlen pri enem delodajalcu ali več.

Deli s prijatelji