ODŠLA JE ZA VEDNO

Zdravniki so jo odslovili, zdaj je umrla za rakom

Objavljeno 06. april 2016 22.45 | Posodobljeno 06. april 2016 22.45 | Piše: Moni Černe

V četrtek bodo pokopali komaj 31-letno mamico dveh otrok Tanjo Jerman.

Poroka v sobi št. 14. Foto: Marko Feist

GRIŽE PRI ŽALCU – Pred dobrima dvema tednoma smo pisali o 31-letni Tanji Jerman iz Griž pri Žalcu, ki se je letos pozimi poročila z bolniške postelje onkološkega inštituta. Zdaj z veliko žalostjo sporočamo, da je mlada mamica v soboto ob 12. uri in 15 minut za vedno zaspala. Zahrbtni rak dojke, ki je agresivno metastaziral, je bil prehud nasprotnik. Tisti, ki so Tanjo poznali, in naši bralci, ki so samo brali o bolni Trboveljčanki, objokujejo žalostno usodo nje in njenih malčkov, Hane, ki bo jutri dopolnila šest let, in Žana, ki nima niti dve leti. Ozadje tragičnega konca pa dobi nove razsežnosti ob pojasnitvi, da je rajnka tako rekoč prosila trboveljske ginekologe, naj jo napotijo na raziskave, pa ji niso ustregli. Na napotnico je čakala dva meseca.

Poslala jo je domov

Spomnimo, Tanja je bila avgusta lani na zadnjih tednih porodniškega dopusta, ko je zatipala bulico na dojki. Ker se je zavedala genskih predispozicij – zaradi raka jajčnikov je pred skoraj šestimi leti, pri komaj 49 letih, umrla njena mati Dušanka Tomše –, sta se z možem, takrat partnerjem Jožetom Jermanom, nemudoma odpeljala v ZD Trbovlje, k Tanjini osebni ginekologinji in direktorici te ustanove, Cvetki Skušek-Fakin, dr. med., spec. gin. in por. Tanja nam je v začetku marca, ko smo jo obiskali na njenem domu, pojasnila: »Dr. Skušek-Fakinova me je poslala domov, češ da je bulica nedolžna in naj si nikar ne delam skrbi. Verjela sem ji, slab občutek pa ni minil.« Otrdlina je rasla in še drugič, bil je september, sta se Jože in Tanja odpravila v ZD Trbovlje. Ultrazvočni pregled, ki ga je opravil mag. Miroslav Jurca, dr. med., spec. gin. in por., predstojnik Ginekološko-porodnega oddelka v SB Trbovlje, ni pokazal nič, Jože Jerman nam je takrat dejal: »Ne morem pozabiti, kako se je dr. Jurca nasmejal Tanjinim strahovom, češ, pretirano vas skrbi.«

V osmih tednih, ko je bulica obsegala že tri centimetre, sta prišla k specialistu že tretjič. Tanja nam je povedala, da se ni pustila pregnati, češ da je vse v redu, in je nameravala priti zadevi do dna. »Slutila je, pa ji niso verjeli,« je neutolažljiv 33-letni vdovec. Šele tretji obisk je pomenil preboj, z nujno napotnico sta se odpravila v Ljubljano in izvedela isti dan: rak dojke, rak vratnih bezgavk. Tanji in Jožetu se je zrušil svet. Mogoče sta slutila, da je zanjo prepozno. Prestala je osem kemoterapij, uspešno, a močni glavoboli so pokazali, da je rak napredoval v možgansko ovojnico. Devetega februarja sta se Jože in Tanja poročila v sobi št. 14 na onkološkem inštitutu. Potem so jo odpustili domov, rekoč, da upanja ni več, živela da bo še štiri mesece. Tega Jože svoji ljubljeni Tanji ni nikoli povedal, preveč rad jo je imel, da ne bi upal, da ne bi čakal čudeža.

Na bolniški

Zdaj razkrivamo, da gre za istega predstojnika ginekologa, zoper katerega je že vložena ovadba, in sicer zaradi smrti nerojenih dvojčkov v Trbovljah, ki sta 11. januarja, v 38. tednu nosečnosti prenehala dihati, samo štiri dni pred načrtovanim carskim rezom. Zakaj je ena od ginekologinj pod vodstvom dr. Miroslava Jurce odločila, da Kristini – Tini Grebenc opravijo carski rez 15. januarja, in ne prej, ker da bi bilo 8. januarja res prekmalu, tako je povedala Grebenčeva, bo očitno morala pojasnjevati v sodni palači.

Dr. Jurca, ki naj bi se vpričo moža nasmehnil Tanjinim skrbem, je Kristini Grebenc tudi sam dejal, da gre za zelo rizično nosečnost, naj se carski rez opravi prej, zakaj pa se je ginekologinja odločila, da bodo čakali, je povedal, da ne ve, ker da z ginekologinjo ni govoril. Tudi Tanjini svojci ne vedo, zakaj predstojnik Jurca ali Tanjina osebna ginekologinja nista napotila pacientke na preiskave toliko prej, saj je ginekologinja vedela vse o mamini bolezni.

Za pojasnitev poteka Tanjine bolezni raka dojk smo se obrnili na dr. Skušek-Fakinovo, a so nam iz tamkajšnjega dispanzerja sporočili, da je zaradi zlomljene roke v bolniškem staležu. O ovadbi zoper domnevno odgovornih za smrt še nerojenih enojajčnih dvojčkov v eni posteljici smo govorili z odvetnikom Milanom Vajdo, ki je potrdil predajo ovadbe zoper SB Trbovlje in njihovih zaposlenih. Dejstvo je, da bodo tudi Tanjini svojci iskali odgovore po sodni poti, in bosta morala predstojnik in njegova podrejena ginekologinja marsikaj razložiti. Ne morejo mimo bolečega dejstva, da je ginekologinja poznala družinsko anamnezo, a pacientke ni poslala na preiskave. Mamice Hane in Žana to ne bo obudilo, za vedno je zaspala v celjski bolnišnici, potem ko so jo zaradi pljučnice hospitalizirali in pozdravili, a je pregled pokazal metastaze tudi na pljučnem krilu. Umrla je sedmi dan po hospitalizaciji. Tanja, ki si je samo še enkrat želela vstati in oditi v vrtec po svoja otroka, ni dočakala medenih tednov, tudi njen mož ne. Pokopali jo bodo v četrtek ob 16. uri na pokopališču v Trbovljah.

 

Deli s prijatelji