Predstavitvena informacija
Kako lahko zagotovijo, da preložitev operacije ni zabila žeblja v bolnikovo krsto?

Zdravniki razbijajo

Objavljeno 10. november 2016 23.27 | Piše: Domen Mal
Ključne besede: komentar

Kako lahko zagotovijo, da preložitev operacije ni zabila žeblja v bolnikovo krsto?

Zdravniki razbijajo

Industrijska revolucija je v začetku 19. stoletja prinesla avtomatizacijo tudi v tekstilno branžo, kar je pomenilo, da so za novimi, širokimi statvami lahko delali polkvalificirani in s tem seveda slabše plačani delavci. Obrtniki, ki niso bili več potrebni, so pod vodstvom Neda Ludda začeli razbijati stroje, češ da so oni krivi njihovega gorja. No ja, pa še kakšnega tekstilnega tovarnarja so ob tem obesili. To plitko gibanje je po njihovi vodji dobilo ime ludizem. V balkanščini bi se pohecali, da zato, ker so bili ludi, nori. Niso sprevideli, v katerem grmu resnično tiči krivec.

In podobno je s stavko zdravnikov. Udarili so po svojih strojih, ki so v slabem stanju, njihova naloga pa je, da jih popravijo – po bolnikih. V ljubljanskem kliničnem centru odpade do 50 operacij na dan, najhuje pa je v ptujski bolnišnici, kjer je zdravnikov zmanjkalo, saj so svojo tedensko kvoto, 40 delovnih ur, že izpolnili. Zatrjujejo sicer, da življenja bolnikov niso in ne bodo ogrožena, toda kako lahko zagotovijo, da preložitev operacije ali pregleda ni zabila žeblja v njihovo krsto?

In nalijmo si čistega vina, vse to zaradi višjih plač. Te pa za slovenske razmere niso nizke, zdravnikom že samo dežurstvo prinese, takole čez palec, najnižjo zagotovljeno delavsko plačo. Ali vsaj povprečno penzijo. Da ne omenjam še njihovega dela v prostem času v zasebnih ambulantah, v katerih si državljani dodatno plačujemo preglede, ker bi se med čakanjem na redne – torej tiste, ki nam pripadajo z zdravstvenim zavarovanjem –, že zdavnaj stegnili.

Strinjam se, da plače zdravnikov niso primerljive z nemškimi, švicarskimi, francoskimi. Ampak tudi delavec v Porscheju dobi, ob partisočevrski mesečni plači, na leto še od 7000 do 8000 evrov bonusa. In kaj naj zdaj naredi delavec v Revozu, ki vidi slabega jurja? Začne razbijati clie?

Glede na njihov zahtevni in dolgotrajni študij bi od zdravnikov pričakoval, da so inteligentnejši in dojamejo, da živijo v ludi kuči, in to začnejo pospravljati, tam, kjer je izvir norosti. A saj tega bi se lahko lotili vsi državljani, pa kaže, da s(m)o vsi ludi.  

Deli s prijatelji