OPOZORILO

Zdravniki bodo stavkali: Imamo ministrico v ilegali

Objavljeno 08. april 2015 20.32 | Posodobljeno 08. april 2015 20.32 | Piše: STA, Mo. S.

Na ministrstvu napovedane stavke ne podpirajo, razumejo jo kot izsiljevanje.

Na primarni zdravstveni ravni primanjkuje 70 pediatrov.

LJUBLJANA – Glavni odbor zdravniškega sindikata Fides je danes sklenil, da bodo 22. aprila za eno uro opozorilno stavkali, je ob robu seje povedal predsednik Fidesa Konrad Kuštrin. Stavki se bodo pridružili tudi družinski zdravniki iz sindikata Pratik.um. Če ministrstvo ne bo sledilo njihovim zahtevam, Kuštrin napoveduje enodnevno opozorilno stavko.

Stavkovne zahteve

Po Kuštrinovih besedah bodo zdravniki in zobozdravniki 22. aprila stavkali med 8.00 in 9.30, čas stavke je odvisen od delovnih procesov v posameznem zdravstvenem zavodu. V Fidesu imajo dve stavkovni zahtevi – sprejem standardov in normativov za zdravnike, ki so že opredeljeni v modri knjižici, ter to, da se ponovno začne vzpostavljati razmerje ena proti tri med povprečno slovensko plačo in povprečno plačo zdravnika.

Stavka bo potekala tako, da bodo za eno uro prekinili delo. »Mislim, da do velikih motenj v procesu zdravljenja razen manjših zamikov ne bo prišlo,« je dejal Kuštrin. Po zakonu o zdravniški službi morajo tudi v času stavke oskrbeti otroke, starostnike, nosečnice in vse nujne primere. »Nobenemu bolniku se stanje ne sme poslabšati zaradi stavke,« je dodal.

Upajo na uslišane prošnje

Kuštrin pravi, da je prezgodaj reči, kako bodo zaostrovali stavko. Če jim ministrstvo za zdravje ne bo prisluhnilo, verjetno sledi enodnevna opozorilna stavka, je dejal. Tako pričakujejo, da bo ministrstvo za zdravje v enem tednu potrdilo modro knjižico. »Teden dni je več kot dovolj, da se knjižica prebere in da nekdo podpis pod njo,« pravi prvi mož Fidesa. Če tega ne bo, potem v enem mesecu sledi opozorilna enodnevna stavka.

Poudaril je še, da ni namen stavke povzročiti škodo bolnikom, ampak opozoriti politike, da je Fides močan kot vedno. Z ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc nimajo, kot pravi Kuštrin, nobene komunikacije. »Se mi zdi, kot da imamo ministrico v ilegali,« je dodal.

Ministrstvo stavke ne podpira

Ministrica pa v zvezi s tem pravi: »Prekinitev dela je legitimna odločitev sindikatov. Vendar napovedane stavke ne podpiram, ker kljub temu, da nedvomno so pomanjkljivosti v zdravstvenem sistemu, po mojem ta hip ni razlogov za takšno odločitev.«

»Poudariti pa moram, da bo treba dogovorjene standarde in normative uskladiti tudi z drugimi poklicnimi skupinami v zdravstvu. K bolniku namreč pristopa tim, v katerem so poleg zdravnikov tudi medicinske sestre in drugi zdravstveni delavci, zato je pomembno, da priporočila uskladimo za delovanje celotnih timov in ne samo posameznih poklicnih skupin v zdravstvu,« je še dodala.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Nina Pirnat priznava, da v zdravstvu pomanjkljivosti so, a »nikakor niso razlog za tako odločitev, kot jo je sprejel Fides«. Stavko razume kot pritisk, morda celo izsiljevanje.

Deli s prijatelji