POMOČ PRI EVTANAZIJI?

Zdravnik v UKC bolniku na oni svet pomagal z mešanico kalija in morfija?

Objavljeno 07. januar 2015 10.11 | Posodobljeno 07. januar 2015 10.14 | Piše: D. P.

Zgodilo naj bi se konec decembra, ob pokojnikovi postelji naj bi bilo prisotnih več oseb.

LJUBLJANA – V UKC so uvedli preiskavo zaradi smrti 83-letnega pacienta, poroča Delo. Po do zdaj znanih podatkih naj bi zdravnik pokojniku injiciral mešanico kalija in morfija, zaradi česar je bolnik v nekaj minutah umrl. Zgodilo naj bi se konec decembra, ob pokojnikovi postelji naj bi bilo prisotnih več oseb.

Najprej potrdil

Osumljeni zdravnik je za pokojnika zmešal mešanico kalija in morfija. Sprva je svoje dejanje priznal, pred nadzorno komisijo pa zanikal. »Takoj sem govoril z osumljenim zdravnikom, ki je zadevo potrdil. Obvestil sem strokovno vodstvo UKC in policijo. Reorganiziral sem dežurno službo, saj je bil ta zdravnik na vrsti za dežurstvo in nisem mogel dovoliti, da bi bil še naprej v stiku s pacienti. Zdravnik je od takrat v suspenzu,« je povedal prof. dr. David B. Vodušek po odkritju primera, ki ni v skladu z etičnim kodeksom.

V Sloveniji evtanazija ni dovoljena. Še več – namerno skrajšanje bolnikovega življenja se enači z umorom. »Tudi če bi bila evtanazija dogovorjena s svojci, bi po našem kazenskem zakoniku šlo za povsem navaden umor. Kakšna je razlika, če ubiješ nekoga s pištolo ali kalijem?« se je v izjavi za Delo vprašal patolog prof. dr. Jože Balažic.

Preiskava poteka

»Naloga komisije je, da razišče, ali je bil bolnik v zadnjem tednu življenja obravnavan v skladu z zdravniško etiko in doktrino. Komisija je sestavljena iz visoko usposobljenih strokovnjakov, ki bodo to znali oceniti,« je primer komentiral strokovni direktor UKC Sergej Hojker.

Deli s prijatelji