SUM EVTANAZIJE

Zdravnik razkriva: S kalijem sem želel le provocirati

Objavljeno 14. januar 2015 21.02 | Posodobljeno 14. januar 2015 21.08 | Piše: Mo. S.

Zdravnik Ivan Radan je, tako pravi, želel opozoriti na nevzdržno stanje na nevrološki kliniki, znašel pa se je v središču pozornosti javnosti in kriminalistične preiskave.

Osumljeni zdravnik.

LJUBLJANA – »To, kar se je zgodilo, ni bila evtanazija. Morfij je tekel v zadnjih trenutkih življenja za lajšanje bolečin,« je povedal zdravnik Ivan Radan, ki ga policija preiskuje zaradi suma evtanazije. Kot je pojasnil na Planet TV, je 83-letnemu pacientu morfij vbrizgal zaradi bolečin, besedo kalij pa je v pogovoru s sodelavci omenil zgolj kot provokacijo zaradi težav na kliniki.

»Kalij je bil samo eden od številnih poskusov iniciacije nekega pogovora. Nikakor ni bil mišljen kot kakršen koli poskus evtanazije,« je dodal. Vsi preostali poskusi za izboljšanje razmer so namreč propadli, je še dejal. »Za to idejo sem porabil en teden in govoril, da je bolnik dobil kalij, preden se je kdo angažiral.« Sodne obdukcije umrlega ni odredil, saj je bil vzrok smrti jasen.

S to »idejo o kaliju« je hotel opozoriti na ne najbolj bleščeče odnose na kliniki ter na pomanjkanje komunikacije med zaposlenimi. Kot je poudaril, na težave na nevrološki kliniki UKC Ljubljana opozarja že nekaj časa, med najbolj perečimi problemi pa je prav komunikacija. Na nevrološki kliniki je težko delati, stiska je tudi prostorska, medsebojni odnosi so napeti, je našteval.

Zanikal jemanje narkotikov

Celotna zadeva z njegove strani nikoli ni bila mišljena kot evtanazija, še manj pa si je želel, da bi to v takšnih razsežnostih končalo v javnosti. O možnosti evtanazije s svojci umrlega nikoli ni govoril, saj to, kar se je zgodilo, po njegovem ni bila evtanazija. »Evtanazija ne pomeni lajšanje bolečin z morfijem,« je dodal. Zanikal pa je tudi, da bi bil odvisen od narkotikov, češ da so te govorice vzklile pri menjavi službe, ko je imel »fizično bolezensko stanje«, oviral pa ga je tudi stres.

Kot je še povedal za Planet TV, nikoli ni mislil, da se bo moral dokazovati za nedolžnega. Sicer pa so po informacijah televizije na njegovem domu že izvedli hišno preiskavo. Med drugim naj bi mu zasegli prenosni računalnik, zdravniško dokumentacijo in študijsko gradivo.

Deli s prijatelji