NE DAJO PEDIATRA

Zdravnik odhaja, Žirovci na nogah

Objavljeno 22. februar 2015 08.04 | Posodobljeno 22. februar 2015 08.04 | Piše: Špela Ankele

V enem dopoldnevu zbrali 500 podpisov za ohranitev pediatra.

Tudi župan Janez Žakelj se boji, da se pediater v Žiri ne bo več vrnil. Foto: Špela Ankele

ŽIRI – Menda v majhni občini na robu Gorenjske že dolgo kakšna novica ni dvignila toliko prahu, kolikor ga ta teden dviguje vest, da bo vrata zaprla pediatrična ambulanta. Novica, nalepljena na vrata ambulante, je hitro zakrožila med Žirovci in v nekaj urah so se starši malčkov povezali. Skupaj je stopil celoten kraj. Brez odlašanja so začeli podpisovati peticijo proti zaprtju ambulante. Samo včeraj dopoldne so v majhnem kraju, kjer živi vsega 5000 občanov, zbrali blizu 500 podpisov proti odhodu otroškega zdravnika.

Mame ne verjamejo

Ena od mamic, ki so že podpisale peticijo, se sprašuje: »Že zdaj je bil pediater le enkrat na teden v Žireh, pa še takrat je opravljal le posvetovalnico za zdrave otroke, cepljenje in sistematske preglede. Bomo zdaj zaradi teh osnovnih stvari morali jemati proste dni, da bomo otroke lahko odpeljali v 30 kilometrov oddaljeno Škofjo Loko?«

Starši so jezni tudi zato, ker jih niso niti vprašali za mnenje niti jim niso pojasnili, zakaj so se odločili za ta korak. »Temu, da je ukrep zgolj začasen, ne verjamemo. Vemo pa, da to ni logično, kajti v Žireh in v sosednjih občinah smo že dolgo prav v slovenskem vrhu po rodnosti!« Ob tem se Žirovke spomnijo, da je pred tremi leti iz njihovega kraja že odšla ginekološka ambulanta.

Besedam prikima tudi žirovski župan Janez Žakelj, sicer oče petih majhnih otrok. »Na Osnovnem zdravstvu Gorenjske so nam zagotovili, da je ukrep zgolj začasen, niso pa nam povedali, kako dolgo bo ta začasnost trajala. Bojimo se, da se pediater v Žiri ne bo več vrnil.« Dodal je, da so razlogi za zaprtje pediatrične ambulante privlečeni za lase, in poudaril: »Starši si bodo torej poslej morali vzeti dan dopusta ali bolniške vsakič, ko bodo otroka na preventivni pregled peljali v pol ure oddaljen škofjeloški zdravstveni dom. Kako bodo delodajalci gledali na tiste, ki imajo več majhnih otrok in bodo morali torej pogosteje do pediatra, ne vem.« Predvsem pa, poudari župan Žakelj, ni logično, da bodo morali odslej šoloobvezni otroci na vsako redno cepljenje potovati v 30 kilometrov oddaljeno Škofjo Loko, namesto da bi se od šole kar peš podali do par sto metrov oddaljene zdravstvene postaje.

Brez soglasja za cepilno mesto

Zakaj bodo tako pediatrična ambulanta v Žireh kot tudi ambulanti v sosednji Gorenji vasi in Železnikih odprte le še do začetka marca, smo vprašali Jožeta Veternika, direktorja Osnovnega zdravstva Gorenjske. Kot je dejal, gre zgolj za začasen ukrep, ki nima varčevalnega ozadja, temveč je »povezan s problemom pomanjkanja pediatrov. Na škofjeloškem območju bi moralo delovati pet pediatrov, vendar so le štirje.« Kot je še dodal, z zaprtjem pediatričnih ambulant življenja otrok ne bodo ogrožena, kajti v omenjenih krajih so že zdaj opravljali zgolj preventivne preglede in cepljenje. »Poleg tega nobena od treh lokacij ne ustreza strokovnim zahtevam za izvajanje cepljenja. Na to smo že pred dvema mesecema opozorili Nacionalni inštitut za javno zdravje, a odgovora še nismo prejeli,« je Veternik opozoril še na to, da otroške ambulante v Žireh, Železnikih in Gorenji vasi nimajo soglasja za cepilno mesto.

Razlog: preobremenitev kadra in bolezni

»Naj omenim, da so vzroki začasne selitve preventivne dejavnosti pediatrije v prostore Zdravstvenega doma Škofja Loka kadrovske težave, preobremenitve kadra in bolezni, zato je težko uskladiti delo vseh ambulant, če so enkrat na teden odsotni trije člani tima, v Škofji Loki pa zato preostali zaposleni delajo cel dan, so preobremenjeni, obolevajo... Izbrani zdravnik je vsem otrokom še vedno dosegljiv vsak dan, saj to delo po dolinah opravljajo splošni, torej družinski zdravniki. V primeru bolezni ga tako kot do zdaj pokličejo in opravijo pregled,« je pojasnila Sabina Dietner, direktorica Zdravstvenega doma Škofja Loka.

Dodala je, da so sredi tega tedna na vrata žirovske, železnikarske in gorenjevaške pediatrične ambulante nalepili obvestilo o začasni selitvi: »Ne gre za varčevanje. Na težave opozarjamo že nekaj časa, jeseni smo imeli sestanek, žal do današnjega dne od pristojnih služb še nismo prejeli odgovora, kljub večkratnim urgencam. Znova je bil poslan dopis na Nacionalni inštitut za javno zdravje in na ministrstvo za zdravstvo.« Kot je še povedala direktorica škofjeloškega zdravstvenega doma, so na kadrovsko podhranjenost začeli opozarjati že pred časom, nato so lani poleti problem opisali vsem županom, zdravnice pa so bile pripravljene težave pojasniti tudi občinskemu svetu in staršem: »Hkrati so zdravnice ob preventivnih pregledih in cepljenjih staršem pojasnile svoje delo, nekaterim so povedale tudi za težave, pri tem pa niso imele občutka, da starši te razlage ne razumejo.«

Po dostopnih podatkih se bodo morda prvi teden marca sestali župani vseh štirih občin na Loškem, predstavniki škofjeloškega zdravstvenega doma in Osnovnega zdravstva Gorenjske, saj je dejstvo, da tri otroške ambulante sočasno zapirajo vrata, med prebivalci celotnega območja povzročilo precej nejevolje. 

Deli s prijatelji