(NE)SMISLI

Zdravnik na Vrhniki
 dražji kot v Postojni

Objavljeno 23. maj 2015 18.50 | Posodobljeno 23. maj 2015 18.50 | Piše: Tomica Šuljić

Dragica Popovič za enako potrdilo plačala različni ceni – dražje je bilo manj ugodno.

Dragica Popovič je opravila dva pregleda, da ji ni treba več podaljševati zdravniškega spričevala za vožnjo. (Foto: Dejan Javornik)

POSTOJNA, VRHNIKA – Tudi v Sloveniji smo postali ljudje zaradi večjih razdalj, ki povezujejo različne kraje naših življenj, sužnji asfalta, ki ga brusijo kolesa naših vozil. Med takimi je tudi 32-letna Dragica Popovič, ki so jo življenjska pota pripeljala iz Brežic v Postojno; njene razdalje med kraji so tolikšne, da potrebuje vozilo. Vozniški izpit je izgubila pred pravljičnimi sedmimi leti, ki so bila zanjo nočna mora: dobila je prepoved vožnje za dve leti, nato je morala znova delati vozniški izpit: morala je k psihologu, na novo je naredila vse učne ure vožnje, na koncu pa dobila zdravniško spričevalo za obdobje petih let.

Ko so se začeli iztekati zadnji tedni veljavne zdravniške petletke, je Dragica najprej povprašala na občini, kaj mora narediti za podaljšanje veljavnosti: »Najprej sem mislila, da bo treba k psihologu, ampak so uradnice povedale, da mi je ostal še samo en zdravniški pregled za običajne vozniške sposobnosti. V petih letih ni bilo prekrškov, in če se zdravnik strinja, dobim dovoljenje za stalno nazaj,« nam predstavi začetek nevsakdanje izkušnje. Prejšnji torek se je torej namenila na pregled, in ker je imela tisti dan izpit ob koncu pripravništva na Vrhniki, si je predtem tam poiskala tudi zdravnika, ki jo bo pregledal, »za vsak primer kak dan prej, preden poteče dovoljenje,« pojasnjuje izbiro zdravnika. Na spletu je naletela na dr. Mitjo Mikliča, ki ordinira v vrhniškem zdravstvenem domu, dogovorila sta se za torkovo jutranjo uro. Ob dogovorjeni uri je prišla.

image


»Vsak ima drugačno strokovno mnenje«

Zdravnika Mitjo Mikliča smo obiskali v vrhniški ordinaciji, kjer nam je odrezavo pojasnil: »Ko me drugi opozarjajo na različne cene, jim pravim, pejte tja. Cene so svobodne in jih sam oblikujem.« Ko pa smo ga povprašali tudi o njegovem strogem mnenju za Popovičevo ter ali obstajajo razlogi za zgolj triletno zdravniško spričevalo, je pojasnil: »Vsak ima drugačno strokovno mnenje.« Torej o primernosti voznikov, ki so ponovno opravili izpit po strogih pravilih, odločajo ljudje, ki so v isti zadevi sposobni izdelati dve bistveno različni mnenji.

Šok pod Cankarjevim klancem

V vrhniškem domu, tam pod Cankarjevim klancem, ji je sestra po prihodu najprej izmerila pritisk in preverila vid, ki pa ji je služil precej dobro, saj je na mizi zagledala tudi račun na svoje ime za 60 evrov. Ker je prej na spletu preverjala cene, Dragice ni prvič presenetilo, da je lahko pregled pri zasebniku dražji – cena, ki jo sicer računajo za tovrstno storitev, je 43 evrov. Ko je prišla v ordinacijo, je pred pregledom plačala ter se tudi pozanimala, zakaj toliko višja cena: »Pojasnil mi je, da je 43 evrov za tiste, ki so prvič, zame kot za povratnico je cena 60,« ga citira Popovičeva. Tu bi se zadeva najverjetneje končala, če po pregledu, ki je trajal pet minut, zdravnik ne bi sklenil, da ji bo izdal zdravniško spričevalo za tri leta. »Pobuljila sem: kako da samo za tri leta, če bi ga morala dobiti za stalno? In reče: 'Ja, to je odvisno od vsakega zdravnika posebej.' On se je odločil za tri leta. Pa še povprašam: če bi šla do prvotnega zdravnika v Ljubljani, bi tam dobila za stalno? On pravi: 'Ja, najverjetneje.'«

Dragica na robu joka potarna prvi osebi, ko pride iz ordinacije – torej medicinski sestri, da je dobila dovoljenje samo za tri leta, pa jo Miklič kliče nazaj: »Pojasnjeval je, da sem bila pri njem pač prvič in da naj čez tri leta pridem še enkrat, da mi bo takrat dal stalno zdravniško.« Toda tukaj ga razočarana ni več poslušala, v šoku in stresu je odšla domov svojemu dragemu v naročje, »tisti dan sem jokala,« prizna.

Vendarle za stalno

Partner jo je opogumil, naj odide še po drugo zdravniško mnenje v Postojno, kjer pri njem živita. Cena je bila pričakovanih 43 evrov pa tudi mnenje postojnskega zdravnika je bilo zanjo ugodno: po temeljitem pregledu ji je dal stalno dovoljenje! Dva zdravnika, 34 kilometrov narazen – dve ceni za enak pregled, a tudi dve bistveno različni oceni, ki imata za voznico povsem drugačen nadaljnji potek vozniške kariere. Dragica trdi, da nima zdravstvenih težav, vidi da stoprocentno, nima problemov. Vse je v redu, tudi dve zdravniški potrdili pred njo ne izdajajo kakršnih koli zdravstvenih odklonov. Tako je Dragica z želenim potrdilom odšla na občino, da so ji na podlagi postojnskega zdravniškega spričevala naročili v izdelavo trajno dovoljenje.

Prava ironija je, da je Dragica kljub dvema pregledoma in dvakratnemu plačilu pravzaprav – prihranila: »Sedemnajst evrov za ponovni pregled na Vrhniki sem v vsakem primeru prišparala pa še 15 evrov za novo vozniško čez tri leta,« zdaj zadovoljno ugotavlja. A do denarja za prvi preplačani pregled ne bo mogla priti: »Od njihovega zdravstvenega doma prek zavarovalnice in zastopnice pacientovih pravic – vsi pravijo, da je privatna zdravniška praksa in da ne morejo nič.« Dragica pa je poskušala s to izpovedjo opozoriti druge, da ne bi preplačali storitve, za katero jim bo pozneje žal. Nato sede v rdečega spačka, letnik '74, ter se odpelje – njeno vozniško dovoljenje zdaj ne bo veljalo zgolj tri leta, razen če se ji znova ne zalomi. In ko jo za slovo povprašamo, kaj bi zdaj povedala vrhniškemu doktorju Mikliču, pomisli, nato pa: »Naj se malo zamisli nad svojimi odločitvami in dejanskim stanjem.« Miklič zanjo ni imel nobenega sporočila – niti tistega, naj se oglasi čez tri leta. Najverjetneje je ne pričakuje več... 

Deli s prijatelji