OGORČENA

Zdravnik invalidko
 nagnal kakor psa?

Objavljeno 28. julij 2015 19.45 | Posodobljeno 28. julij 2015 19.45 | Piše: N. Č. C.

Oftalmolog Krešimir Macan v Brežicah ni hotel sprejeti pacientke Jožice Kasum.

Splošna bolnišnica Brežice, v kateri nekajkrat na mesec dela tudi oftalmolog Krešimir Macan.

BREŽICE – »Še danes se tresem, ko se spomnim junijskega srečanja z zdravnikom Krešimirom Macanom, ki dela v brežiški bolnišnici,« vsa v šoku in ogorčena pripoveduje invalidka Jožica Kasum iz Stare vasi na Bizeljskem, ki sicer živi v Nemčiji. Oftalmolog, h kateremu je prišla z napotnico zaradi težav z očmi in povečanega očesnega pritiska, je ni hotel obravnavati. »Sploh me ni hotel poslušati. Pojdite ven, pojdite ven, nismo v Nemčiji,« naj bi govoril pacientki. Ta je ogorčena zapustila brežiško bolnišnico in ni mogla dojeti, kako si zdravnik Macan ni utegnil vzeti niti toliko časa, da bi ji prisluhnil, zakaj je prišla, čeprav je v čakalnici na obravnavo čakal le še en pacient. »Ali je bil jezen ali nervozen, ne vem, vem pa, da me je nagnal iz ordinacije kot psa,« pripoveduje Kasumova.

Ko si je doma nekoliko opomogla od šoka, še vedno pa ji ni bil razumljiv postopek zdravnika, je obiskala direktorja Splošne bolnišnice Brežice Dražena Levojeviča in mu povedala o spornem dogodku v ustanovi, ki jo vodi. Direktor Levojevič jo je lepo sprejel in ji tudi omogočil pregled v Novem mestu. Čeprav je bila po zaslugi direktorja hitro obravnavana, pacientka meni, da taka ravnanja zdravnikov, kakršno je pokazal oftalmolog Macan, niso primerna. Pacientka pravi, da to ni edini primer tega zdravnika, ki se je znesel nad pacientom.

Direktorjeva pojasnila

Za pojasnila o domnevno neprimernem ravnanju zdravnika, ki dela v brežiški bolnišnici, smo zaprosili direktorja Dražena Levojeviča. Potrdil je, da se je pacientka Jožica Kasum pritožila nad ravnanjem zdravnika specialista oftalmologije Krešimirja Macana, sam pa je potem raziskal navedeni dogodek. »Pacientka je imela napotnico osebnega zdravnika za pregled pri zdravniku specialistu oftalmologije s pooblastili 1, 2, 3, s stopnjo nujnosti redno, ki je bila naknadno popravljena in navedena stopnja nujnosti hitro, z napotno diagnozo glavkom,« pojasnjuje direktor Levojevič. Kot pravi, bi se morala pacientka predhodno naročiti na pregled, a tega ni storila, ampak je prišla neposredno. Po oceni osebnega zdravnika napotna diagnoza ni zahtevala nujne obravnave, ampak hitro, kar pomeni, da bi morala biti obravnavana v treh mesecih. »Pacientka ni ravnala pravilno, saj bi se morala na pregled naročiti,« pojasnjuje direktor Levojevič in dodaja, da je pacientka brez povabila zdravnika specialista vstopila v ambulanto. Kasumova to zavrača. Trdi, da je oddala napotnico, da jo je sestra povabila v ordinacijo in da je vstopila, tam pa doživela hladen tuš. Pacientka dodaja, da se ona ne spozna na to, da hitra obravnava pomeni pregled v treh mesecih, zato je odšla na pregled takoj.

Direktor brežiške bolnišnice je prepričan, da je najpomembnejše to, da je on za pacientko naslednji dan dogovoril pregled pri drugem zdravniku specialistu oftalmologije Petru Preskarju v Novem mestu. Obravnavana je bila torej pod nujno, kljub temu da njena napotnica ni določala takšne stopnje nujnosti.

Direktor Levojevič ocenjuje, da je bila reakcija zdravnika specialista neprimerna, saj bi lahko pacientko vljudno prosil, da se naroči in zapusti ambulanto.

Deli s prijatelji