NA URGENCI

Zdravnica: Ta vročina je razgrela tudi glave

Objavljeno 05. avgust 2013 17.28 | Posodobljeno 05. avgust 2013 17.28 | Piše: STA, Mo. S.

Ljubljanska urgenca v teh vročih dneh razmere še obvladuje, saj so ljudje iz leta v leto bolj ozaveščeni o tem, kako ravnati sami s seboj.

Kako pa v teh dneh vi poskrbite za svoje zdravje?

LJUBLJANA – Ljubljanska urgenca kljub za zdravje obremenilnemu vremenu zadnjih dni ni pretirano obremenjena, je ocenila zdravnica Nevenka Oblak-Piltaver, pooblaščena za vodenje ljubljanske enote službe nujne medicinske pomoči. V nočnem času so pregledali 60 bolnikov in opravili okoli 15 intervencij na terenu, danes dopoldne pa so pregledali okoli 40 bolnikov.

Vročina razgrela tudi glave

Zdravstvene težave, s katerimi imajo opraviti zdravniki na urgenci, so času primerne, pravi Oblak-Piltaverjeva. Visoke temperature najbolj prizadenejo kronične srčne in pljučne bolnike ter starejše ljudi. Vročina očitno več težav povzroča tudi psihiatričnim bolnikom, več klicev so prejeli zaradi pretepov, še posebno v noči na nedeljo. »Kaže, da je ta vročina razgrela tudi glave,« komentira zdravnica.

Zdravniki imajo v teh dneh veliko dela z alergičnimi reakcijami na pike žuželk in črevesnimi težavami, saj se hrana v tem času hitreje pokvari. Mnogo pomoč zdravnika poiščejo tudi zaradi slabosti, omotic, glavobolov in otekanja nog, kar so po besedah Oblak-Piltaverjeve vse posledice vročine.

Ni še tako hudo

Razmere so obvladljive, daleč od kakšnega alarmantnega stanja. Podobno sliko na urgenci vidijo vsako leto ob vročinskih valovih, dodaja zdravnica. Zimska epidemija gripe po njenih besedah bolj obremeni urgenco kot pa vročina.

Kako preventivno ukrepati?

»Ljudje morajo piti dovolj tekočine, nadomeščati elektrolite, torej naj poleg vode pijejo tudi izotonične in sadno-zelenjavne napitke. Zadržujejo naj se v senci, v najbolj vročem delu dneva pa naj bodo v zaprtih prostorih, naj ne opravljajo težjih fizičnih del in se izogibajo športnim dejavnostim.«

Ljudje so tudi s pomočjo medijev iz leta v leto bolj seznanjeni o tem, kako se obnašati v vročini, ocenjuje. Kljub temu so v zadnjih vročih dneh na urgenci obravnavali na primer kolesarja, ki je dehidriral zaradi kolesarjenja v najhujši vročini, in dekle s precejšnjimi sončnimi opeklinami po nogah.

 

Deli s prijatelji