MED IN MLEKO

Zdrav začetek šolskega dneva

Objavljeno 18. november 2017 15.42 | Posodobljeno 18. november 2017 15.42 | Piše: Janez Kuhar

Kruh, mleko, maslo, med in jabolko sestavljajo obrok zdravega slovenskega zajtrka.

Otroci so pod vodstvom Alenke Kern ubrano zapeli Slakovega Čebelarja. FOTO: Janez Kuhar

VOKLO – Tradicionalni slovenski zajtrk, ki prerašča v vseslovensko gibanje, so včeraj pripravili tudi na podružnični osnovni šoli v Voklem. Štiriinšestdeset učencev se je predstavilo v športni dvorani z bogatim kulturnim programom, ki sta ga povezovala Tara Jordan in Lovro Stare. Nastopajoči so pod vodstvom Alenke Kern ubrano zapeli Slakovega Čebelarja, učenci dramskega krožka pod vodstvom Vanje Umnik pa so se predstavili s skeči o čebelarstvu. Kostume za vseh 64 nastopajočih je pripravila Darja Orehek. Slovesnosti in zajtrka so se udeležili tudi visoki gostje, državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Damjana Pečnik, župan občine Šenčur Ciril Kozjek in ravnateljica osnovne šole Šenčur Majda Vehovec. Ideja tradicionalnega slovenskega zajtrka se je zelo dobro prijela, je povedala državna sekretarka na ministrstvu za kulturo. Z zajtrkom so letos že šesto leto zapored zaznamovali dan slovenske hrane, ki izpostavlja pomen lokalne hrane, letošnji dan pa v ospredje postavlja pomen naročanja lokalne hrane v javnih zavodih. V Voklem so učencem postregli maslo, kruh, mleko in jabolko. Že več let jim domači med za slovenski zajtrk daruje Anton Petač. »Mislim, da je to dobra popotnica za vse življenje. Iz majhnega zraste veliko, in kakor bomo naučili naše najmlajše, upamo, da bo šlo tudi tako naprej. Na šoli se zelo trudimo, da ponudimo zdravo hrano,« pa je razmišljala vodja podružnične osnovne šole Voklo Alenka Kern. 

 

Deli s prijatelji