SOSEDSKA

Zdenki sosed prodaja njeno lastno hišo?!

Objavljeno 24. december 2012 11.48 | Posodobljeno 24. december 2012 11.48 | Piše: Mihael Korsika

Inženirska zbornica ugotovila številne nepravilnosti pri geodetski izmeri.

Sosed Roman Kos želi Zdenki Pikš prodati njeno lastno hišo. Foto: Črt Majcen

RAVENSKA VAS – Nedaleč od Zagorja ob Savi je naselje Ravenska vas, v njem pa domačija, ki je že več kot stoletje v lasti družine Juvan. Na njej so se izmenjale vsaj štiri generacije, ki so v miru živele in gospodarile na svoji zemlji, tam zdaj živi le še mati treh hčerk, 83-letna Angela Juvan. Večinska lastnica je sicer njena hči, Zdenka Pikš. Ta je zgrožena ugotovila, da hoče sosed prodati njeno parcelo, na kateri stoji tudi hiša.

Zgodba se je začela lani, ko je občina na predlog soseda Romana Kosa naročila geodetske meritve zaradi ugotavljanja poteka javne ceste. Opravili so mejno obravnavo ob navzočnosti sosedov, ki so zapisnik tudi podpisali. »V zapisniku je bil govor le o cesti,« je poudarila Zdenka.

Le nekaj dni po pravnomočnosti odločbe o meritvi je Zdenka na dom prejela pismo soseda Kosa, v katerem ji zaradi predkupne pravice ponuja v odkup njeno zemljo. Oglas za prodajo je objavil tudi na oglasni deski občine. Zdenko je skoraj kap, zato je šla poizvedovat, kako je lahko nastal takšen zaplet. »Geodet je ustvaril umetno parcelo in nanjo fizično prenesel našo stoletno domačijo ter jo zapisal kot sosedovo in občinsko lastnino,« pojasnjuje Zdenka.

Geodet je prek domačije celo zarisal neobstoječo občinsko cesto. »Občina na omenjeni parceli ne bo ničesar uveljavljala in se ne glede na vse zaplete v celoti odreka kakršnemu koli lastništvu na omenjeni parceli. Občina želi pomagati, da se sosedski spor reši v korist vseh vpletenih strani,« so za Slovenske novice sporočili z občine.

Postopek zoper geodetinjo

Popolnoma šokirana Zdenka je na inženirsko zbornico vložila prijavo zoper odgovorno geodetinjo Petro Drobež. Po njenih besedah je ta sicer vodila zapisnik pri geodetski izmeri, mejno obravnavo pa je vodil Jakob Avbelj, ki nima licence. »Jakob Avbelj ni vpisan v imenik geodetov in nima geodetske izkaznice, prav tako ni vpisan v imenik pooblaščenih inženirjev,« so nam potrdili na zbornici.

Strokovno poročilo inženirske zbornice ugotavlja, da ne elaborat ne mejna obravnava nista bila vodena v skladu s pravilnikom o urejanju mej ter spreminjanju in evidentiranju podatkov v zemljiškem katastru. »S preračunom podatkov postopka IDPOS51 smo ugotovili napake meritve ranga 10 metrov,« je zapisano v strokovnem poročilu, ki ga je podpisala predsednica strokovnega sveta zbornice Jana Martinuč Brajnik.

Strokovni svet je zadevo zaradi številnih kršitev predal disciplinskemu tožilcu zbornice. »Zoper Petro Drobež je na Inženirski zbornici Slovenije potekal disciplinski postopek. Odločba disciplinskih organov še ni pravnomočna, saj je imenovana vložila tožbo na upravno sodišče. Zaradi navedenega vam podrobnejših podatkov o postopku žal ne moremo dati,« so še sporočili. Prelitega bo še precej birokratskega črnila, da se bo zadeva rešila.


Kos izigraval policijo

V uredništvu smo pridobili dokument Policijske postaje Zagorje ob Savi, ki kaže, da je Roman Kos nad sosedo pošiljal policijo, in to neupravičeno. Ko je Zdenka Pikš s kosilnico opravljalo tisto, kar se z njo dela, torej kosila travo, jo je Kos prijavil, da gre za grožnjo z nevarnim orodjem. »Kosilnica je namenjena košnji trave, iz vaše prijave ni razvidno, zakaj bi predstavljala grožnjo kot nevarno okolje,« so mu policisti pojasnili v dopisu. Kos je letos proti Zdenki vložil že štiri prijave, vse pa so se izkazale za neupravičene. »V kolikor boste zopet podali prijavo za kršitev javnega redu in miru, za katero boste vedeli, da se ni pripetila, in s tem povzročili intervencijo policistov PP Zagorje ob Savi, vas prekrškovni organ opozarja, da bo sprožil prekrškovni postopek zoper vas,« so že junija pisno opozorili Kosa. 

Ministrstvo za infrastrukturo je na predlog geodetske uprave sprejelo sklep o obnovi postopka mejne obravnave, vendar se je Kos nanj pritožil. Če verjamete ali ne, isto ministrstvo je pozneje odpravilo sklep o obnovi postopka. Zdenki ni prestalo drugega, kot da vloži tožbo na upravno sodišče.

Odšli smo tudi do Kosa, da bi izvedeli, kako lahko prodaja zemljo, ki ni njegova. Povedal je le, da se noče javno izpostavljati in da je v ozadju spor glede dedovanja. Pozneje nam je po elektronski pošti poslal: »V povezavi problematike izjavljam, da pristojno sodišče po zasebni tožbi drugo vpletenih oseb izvaja procesna dejanja, s ciljem ureditve sorodstveno družinskih spor lastništva dela zasebnega zemljišča iz leta 1939 po volji skupnega pradeda J. F.«

Ta trditev je Zdenko znova šokirala: »On ni bil nikdar dedič te hiše. Njegova mama in moj oče sta bila daljna bratranca, ne on in ne njegova mama nista bila vabljena na zapuščinsko razpravo, na kateri je sodišče parcelo pokojnega očeta Juvan Franca razdelilo med tri sestre,« je pojasnila in nam v dokaz pokazala odločbo o dedovanju po pokojnem očetu.

V roke smo dobili odločbo davčne uprave, iz katere je razvidno, da je Zdenka plačnica davka na premoženje za naslov Ravenska vas 5.

Deli s prijatelji