DELOVANJE

Zdaj so izvoljeni, kakšne so nadaljnje želje evroposlancev

Objavljeno 26. maj 2014 12.10 | Posodobljeno 26. maj 2014 12.13 | Piše: STA, P. J.

Ali osem novih evroposlancev že ve, na katerih področjih bodo delovali v Bruslju?

To so naši novi evropski poslanci.

LJUBLJANA – Znani so zmagovalci in poraženci evropskih volitev. Med osmimi poslanci, ki bodo interese Slovenije zastopali v Bruslju, so le štirje novi. Ivo Vajgl, Tanja Fajon, Milan Zver in Lojze Peterle so v evropskem parlamentu sedeli že v tem mandatu. In na katerih področjih bodo delovali naši novi evroposlanci?

Milan Zver (SDS) bi v svojem drugem mandatu rad deloval na področju kulture, mladine, izobraževanja in športa predvsem zato, ker je po njegovem »treba še precej postoriti na področju reševanja mladih, ki se imajo danes za izgubljeno generacijo«. Zanima ga tudi področje kmetijstva, ki je za Slovenijo po njegovem zelo pomembno.

Romana Tomc (SDS) je dejala, da še ne ve, v okviru katerih področij bo delovala, saj je vse stvar dogovora.

Patricija Šulin (SDS) pravi, da si želi delovati zlasti na področju financ in gospodarstva. To področje jo zanima predvsem zato, ker je treba Slovenijo spraviti iz krize, Evropa pa nam pri tem lahko izdatno pomaga.

Lojze Peterle (NSi), ki si je včeraj priboril že tretji mandat v evropskem parlamentu, bo ostal aktiven na področjih, na katerih je deloval tudi v prejšnjem mandatu. Peterletu se celo bolj kot gospodarstvo zdi pomembno področje zdravja, predlaga tudi posebnega komisarja za preventivo. Predvideva, da bo ostal kot član zunanjepolitičnega odbora verjetno član delegacije za Japonsko, mogoče še naprej za Rusijo. Računa tudi, da bo dobil povabilo visokega predstavnika za zunanjo politiko.

Franc Bogovič (SLS) je prvi evroposlanec stranke SLS. Delovati si želi v odboru za kmetijstvo in podeželje. Zanimajo ga tudi področja okolja, energetike, regionalnega razvoja in črpanja kohezijskih sredstev.

Igor Šoltes (društvo Verjamem) bi najraje deloval na področju financ. Šoltes je izpostavil tudi področje infrastrukture.

Ivo Vajgl (Desus) se bo v svojem naslednjem mandatu ukvarjal predvsem s problematiko starejših generacij, kot v prejšnjem mandatu pa se bo posvetil tudi področju zunanje politike.

Tanja Fajon (SD) si želi delo nadaljevati na področju boja proti korupciji, organiziranemu kriminalu in pranju denarja ter tudi na področjih človekovih pravic, svobode gibanja, notranjih in pravosodnih zadev. Več pa bi si želela delovati še na področju zaposlovanja in zdravja.

Deli s prijatelji