HUMANITARNO

Zbrali kar pol milijona evrov

Objavljeno 18. junij 2013 14.11 | Posodobljeno 18. junij 2013 14.12 | Piše: Mirko Kunšič

Na Bledu so se sešli nadvse humanitarni rotarijci regije.

Otmar Zorn je ponosen na prehojeno pot in zbrana sredstva. Foto: Mirko Kunšič

BLED – Lepo je pisati tudi o lepem, o humanitarnem in o etičnem. Povod za to je bilo nekaj sto delegatov rotary klubov in podmladka, ki so se minuli konec tedna družili na konferenci celotne regije na Bledu. Predsednik distrikta 1912 Slovenija dr. Otmar Zorn je dejal, da so v njegovem enoletnem mandatu, v več kot 170 aktivnostih, zbrali kar 526.000 evrov za različne oblike pomoči. To je znesek, ki ga je v teh časih gotovo vredno objaviti pa seveda tudi ceniti in mu po lastnih zmožnostih slediti. Dobrega pol milijona humanitarnih evrov v enem letu, klobuk dol!

Anglež Peter King, ki je na Bledu zastopal Sakujija Tanako, predsednika svetovnega združenja rotary gibanja, je najprej pozdravil kolege in jim položil na srce njihovo poslanstvo. Gibanje, staro 108 let, je razširjeno v 200 državah, v njihovo vrteče se kolo verjame več kot 1,2 milijona članov, ki se zavežejo k uresničevanju štirih osnovnih postulatov.

Bogato zgodovina

Prvo slovensko rotary društvo so ustanovili leta 1930 v Mariboru in leto pozneje v Ljubljani, to je še vedno največje in najdejavnejše. Zastopniki klubov so predstavili aktivnosti, še prej pa je konferenco pozdravil župan Bleda Janez Fajfar. »Kot narod smo obstali, ker so posamezniki že pred 150 leti imeli veliko socialno in družbeno zavest. Noben Harvard ne pomaga, če ne veš, čigav si. Zato pomagajmo mladim, da doštudirajo, ne pozabimo pa, od kod smo,« je dejal blejski župan.

Dr. Janez Podobnik, ki bo po 13 letih članstva v Rotary klubu Idrija letos postal predsednik, je dejal, da vidi poslanstvo v več kot 100-letnem mednarodnem gibanju s štirimi načeli; o pomembnosti prijateljstva, da smo najmočnejši takrat, ko delamo za druge, da gibanje motivira ljudi, da so dobri, da daje pomen družini in je motiv za skupno delo več generacij.

Otmar Zorn je sledil svoji mantri, da je treba biti nadpovprečen v etiki, idejah, morali, poslovnosti in družbeni odgovornosti. Izvirna je tudi njegova formula za dobre voditelje: RL = X + Y + Z. S tem da je X delo, Y zabava, Z pa »Bodi tiho, ne govori veliko«. Upajmo, da bodo tudi to rotarijsko leto in prihodnja v Sloveniji tako plodna in polna zbranih evrov za različne oblike pomoči.

Deli s prijatelji