POZIVI K ODSTOPU

Zbornica z licenčninami do razkošja, člane pa ponižuje

Objavljeno 13. junij 2012 17.36 | Posodobljeno 13. junij 2012 17.36 | Piše: A. L., STA

Zbornica zdravstvene in babiške nege nima več javnih pooblastil, vodstvo pa je pozvano k odstopu.

Darinka Klemenc.

LJUBLJANA – Minister za zdravje Tomaž Gantar pravi, da zbornica zdravstvene in babiške nege nima več javnih pooblastil. Vodstvu zbornice ne zaupa, zato ga poziva k odstopu. Napovedano ukinjanje licenciranja srednjih medicinskih sester je po Gantarjevih besedah spravilo vodstvo zbornice v veliko stisko, za kar naj bi imelo »več milijonov evrov težke razloge«.

Gantar je na današnji novinarski konferenci ocenil, da je denar glavni motiv, zaradi katerega se zbornica bori za licenciranje srednjih medicinskih sester. Srednje medicinske sestre in zdravstveni tehniki namreč predstavljajo 68 odstotkov članstva v Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije.

Finančni polom za zbornico

Ukinitev licenciranja srednjih medicinskih sester pa bi po njegovih besedah za zbornico »pomenila finančni polom glede na to, da zbornica živi na veliki nogi«. Zbornica večinoma pridobiva denar od strokovnih izobraževanj za svoje članstvo, katerega sistem je po Gantarjevih besedah katastrofalen in ga bo po njegovih besedah treba spremeniti. Minister bo zaradi nepravilnosti v zbornici uvedel upravni nadzor.

Celotni prihodek zbornice v letu 2006, torej pred uvedbo licenciranja srednjih medicinskih sester, je po Gantarjevih besedah znašal 1,7 milijona evrov, v letu 2010 pa se je potrojil. »Glavni delež, kjer se velik denar obrača, predstavljajo strokovna izobraževanja,« je dejal. Gantar pravi, da je ob branju teh podatkov dobil občutek, da bere kriminalko.

Pooblastil niso ponovno podelili

Za to bo, kot pravi, poskrbel nov organ – strateški svet za zdravstveno nego. Ko bodo določena nova pravila za izobraževanja, s katerimi v zdravstveni negi pridobivajo točke, potrebne za ohranitev licence, bo zbornici vrnil javna pooblastila. Sicer pa pravi, da zbornici, ki bi jo vodilo sedanje vodstvo, ne bo vrnil pooblastil. Na ministrstvu so naknadno pojasnili, da so zbornici pooblastila potekla 4. maja, minister pa jim jih ni ponovno podelil.

Ministrstvo za zdravje je v javno razpravo poslalo odredbo o seznamu izvajalcev zdravstvenih poklicev, ki morajo biti vpisani v register in imeti veljavno licenco, po kateri bi štirje poklici v zdravstveni dejavnosti potrebovali licenco, med njimi pa ni srednjih medicinskih sester.

Gantar se namreč sprašuje, zakaj bi moral biti poklic srednjih medicinskih sester reguliran in bi torej za svoje delo potrebovale licence glede na to, da zbornica v svojih gradivih opredeljuje diplomirano medicinsko sestro kot nosilca zdravstvene nege, medtem ko so srednje medicinske sestre in zdravstveni tehniki opredeljeni zgolj kot pomočniki. Zaradi take opredelitve vloge srednjih medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov se Gantar tudi sprašuje, zakaj potem ta poklic sploh potrebuje štiriletno srednješolsko izobrazbo.

Gantar: To je nova kategorija izbrisanih

Minister opozarja, da zbornica termina medicinska sestra ne uporablja več za srednjo medicinsko sestro, pač pa je »rezervirano za diplomirano medicinsko sestro«. Tako je zbornica po njegovih besedah »zdravstvene tehnike in srednje medicinske sestre izbrisala«. »To je nova kategorija izbrisanih,« je dejal na današnji novinarski konferenci.

Gantar je tudi opozoril na dopis, ki ga je prejel od iniciativnega odbora srednjih medicinskih sester. Slednji poziva celotno vodstvo zbornice, naj odstopi. Gantar meni, da je tak poziv na mestu, glede na ponižujoč odnos vodstva zbornice do srednjih medicinskih sester. Povedal je, da je predsednica zbornice Darinka Klemenc srednje medicinske sestre in zdravstvene tehnike označila kot nesposobne za opravljanje svojega dela in kot nevarne za bolnike.

Sicer pa minister meni, da je Klemenčeva s tem izrekla nezaupnico najprej sami sebi, saj je sama kot predsednica zbornice odgovorna za izobraževanje in usposabljanje sester.

Izvirni greh

Sicer pa »izvirni greh« problematike srednjih medicinskih sester po njegovih besedah sega v leto 2004, ko je bil glavni pogajalec za priznavanje poklicnih kvalifikacij v Bruslju Peter Požun, ki je danes podpredsednik zbornice in državni svetnik. Požun je po Gantarjevih ocenah slabo opravil delo, saj so druge države na tem področju dosegle bistveno več.

Hrvaška je dosegla, da bodo njihove srednje medicinske sestre po vstopu v EU dobile naziv in kvalifikacije diplomiranih sester. Poljska je dobila za doizobraževanje svojih medicinskih sester 40 milijonov evrov. Slovenija ni dobila nič sredstev za doizobraževanje niti ni izpogajal priznanja kvalifikacij.

Razkošje zbornice

Zdravstvena nega se je preusmerila na diplomirane medicinske sestre, medtem ko se je srednjim medicinskim sestram odvzemalo pooblastila. Po Gantarjevem mnenju pa je bil višek predrznosti, da ob jemanju vseh pooblastil zbornica leta 2007 zahtevala uvedbo licenc za srednje medicinske sestre. Povsem slučajno pa uvedba licenciranja sovpada z obdobjem, ko si je vodstvo zbornice omislilo nove razkošne prostore, je dejal Gantar.

Deli s prijatelji