S 420 NA 50 EVROV

Zbornica poziva Križaniča: Ustavite pravilnik

Objavljeno 22. december 2011 16.40 | Posodobljeno 22. december 2011 16.41 | Piše: A. L.

Razočarani so, ker jih ni nihče vprašal za mnenje.

Franc Križanič se zaveda, da so se razmere močno poslabšale

LJUBLJANA – Pravilnik o spremembah in dopolnitvah pravilnika o izvajanju zakona o davčnem postopku  začne veljati 27. decembra 2011. S to spremembo se pomembneje spreminjajo pravila gotovinskega plačevanja, opozarjajo v Obrtno-podjetniški zbornici in dodajajo, da je še posebej odmevna sprememba znižanja vrednosti praga gotovinskih plačil dobav blaga in storitev med gospodarskimi subjekti s 420 evrov na največ 50 evrov. »Tovrstne spremembe bi bile sprejemljive in smiselne, če bi bile posledica sprejetja novih sistemskih predpisov in če bi predlagatelj utemeljil, da je ukrep nujen za zagotavljanje učinkovitega davčnega nadzora,  plačilne discipline ali iz drugih razlogov,« pravijo.

Sprememba je namenjena večji učinkovitosti nadzora nad izplačevanjem plačil in prejemkov na transakcijske račune, še posebej pa osebnih prejemkov in s tem povezanimi davčnimi obveznostmi ter v večji učinkovitosti davčne izvršbe na tako prejeta sredstva, pravijo v davčni upravi.

Nihče jih ni nič vprašal

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije o nameravani spremembi pravilnika niso bili obveščeni, prav tako jim predlog sprememb pravilnika ni bil poslan v pregled. »To bi omogočilo oblikovanje ustreznih pripomb in predlogov k tej spremembi. Tako ravnanje je med našimi člani povzročilo veliko nezadovoljstva. Nasploh menimo, da gre za odstopanje od splošno veljavne prakse, ki smo je bili do zdaj vajeni pri vseh organih izvršilne oblasti. Razlogov za spremembo ne poznamo in po našem mnenju tudi ne morejo biti tehtni in utemeljeni. Sprejeti pravilnik namreč prinaša uporabnikom dodatne stroške in administriranje, kar je v tej gospodarski situaciji težko opravičljivo,« so prepričani.

Poziv ministru Križaniču

Pričakujejo, da vsaka sprememba temelji na študiji, ki mora vključevati presojo vseh prednosti in slabosti predlagane ureditve, zlasti z vidika poslovanja gospodarskih subjektov. »V nobenem primeru pa ne moremo pristajati na izvršena dejstva, še posebej kadar menimo, da pozitivnih učinkov ni mogoče pričakovati ali pa so ti povsem nesorazmerni s pričakovanim stroškom.«

Ministra za finance Franca Križaniča Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije zato poziva, da prouči možnost zadržanja izvajanja pravilnika ter omogoči uporabnikom, da izrazijo svoje pripombe in predloge ter na podlagi tega sprejme ustrezen sklep.

Vrtoglave kazni

Davčna uprava izplačevalce tovrstnih dohodkov obvešča, da bodo v okviru davčno inšpekcijskih nadzorov intenzivno preverjali, ali izplačevalci spoštujejo omenjene spremembe in  zoper kršitelje dosledno izrekali globe. V kolikor zavezanec v nasprotju z zakonom ne nakazuje plačil in prejemkov na transakcijske račune prejemnikov, so določeni naslednji davčni prekrški:

– z globo od 800 do 10.000 evrov se kaznuje za prekršek samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost,
– z globo od 1200 do 15.000 eurov se kaznuje za prekršek pravna oseba,
– z globo od 3200 do 30.000 eurov, se kaznuje pravna oseba, ki po zakonu, ki ureja gospodarske družbe, šteje za srednjo ali veliko gospodarsko družbo.

Poleg teh glob so predpisane tudi globe za odgovorne osebe, ki so določene v razponu  od 400 do 4000 evrov.

Deli s prijatelji