NESTRINJANJE

Zbiranje podpisov za referendum o malem delu

Objavljeno 29. december 2010 15.10 | Posodobljeno 29. december 2010 15.10 | Piše: S. U./STA

Z začetkom 3. januarja

Predsednik svobodnih sindikatov Dušan Semolič
Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) v sodelovanju s Študentsko organizacijo Slovenije (Šos) zbira podpise podpore državljank in državljanov za razpis zakonodajnega referenduma o zakonu o malem delu. Ta namreč po mnenju sindikatov v slovenski prostor vpeljuje novo obliko negotovega in družbeno škodljivega dela in pomeni amerikanizacijo dela.

Zbiranje podpisov

V ta namen so sindikati pripravili letake in plakate, ki pozivajo državljane k oddaji svojega glasu za razpis referenduma. Zbiranje podpisov bo potekalo med 3. januarjem in 6. februarjem prihodnje leto.
Predsednik ZSSS Dušan Semolič je na današnji novinarski konferenci, namenjeni predstavitvi kampanje zbiranja podpisov, izrazil upanje, da bodo skupaj s študenti zbrali 40.000 podpisov, kolikor jih je potrebnih za razpis referenduma. Vseeno pa priznava, da jih ne bo lahko zbrati.
Po mnenju izvršnega sekretarja ZSSS Andreja Zorka je institut malega dela prvi korak k zniževanju pravic delavcev. Po njegovem mnenju je namreč škodljiv zaradi svoje negotovosti v zagotavljanju pravic delavcem, ki opravljajo to obliko dela, poleg tega pa predstavlja dodaten pritisk na znižanje plač redno zaposlenim delavcem, saj se bodo z malim delom stroški dela zniževali.

Potrebne so spremembe

Po Semoličevem mnenju se država loteva problemov trga dela na povsem napačen način. Kot je poudaril, okoli 100.000 brezposelnih potrebuje normalno oziroma veliko delo, ne pa malo delo z malo pravicami.
Tako bi država morala narediti korenite spremembe predvsem na področju dela vodstev, opozarja sekretar za zaposlovanje, socialna področja in migracije pri ZSSS Goran Lukič. Pri tem navaja, da zadnja raziskava o konkurenčnosti Slovenijo uvršča na zadnjo mesto po kakovosti nadzora nad upravami.
Žarišče problemov trga dela v Sloveniji je tako po njegovem mnenju način upravljanja podjetij. Kot pravi, so podjetja v Sloveniji v zadnjih šestih mesecih povzročila za 419 milijonov evrov gospodarske škode, medtem ko so ukrepi za reformo dela težki 77 milijonov evrov.

Referenduma na isti dan

Tako se v zvezi svobodnih sindikatov nadejajo, da bi referendum za zakon o malem delu in referendum o pokojninski reformi potekala na isti dan, s čimer bi se izognili dodatnim stroškom.

Deli s prijatelji