TVITANJE

Zavrnjeni Janša. To so besede, zaradi katerih bo moral plačati

Objavljeno 14. julij 2017 15.06 | Posodobljeno 14. julij 2017 15.06 | Piše: STA, A. L.

Predsednik SDS je predlagal razveljavitev sodbe, a ga je sodišče zavrnilo.

Janez Janša.

VELENJE – Okrajno sodišče v Velenju je zavrnilo predlog predsednika SDS Janeza Janše za razveljavitev sodbe tega sodišča, po kateri mora novinarki RTV Slovenija Eugeniji Carl zaradi žaljivega tvita plačati 6000 evrov odškodnine. V pravdni zadevi, v kateri je Carlova od Janše terjala plačilo odškodnine zaradi tvita, je velenjsko okrajno sodišče lansko jesen razsodilo, da je bil Janšev tvit žaljiv, in mu naložilo plačilo 6000 evrov odškodnine. Pri tem je sodišče izreklo zamudno sodbo, ker tožena stranka ni v roku odgovorila na tožbo.

Janša je želel v postopku dokazati, da ima pravico do vrnitve v prejšnje stanje. Na tožbo namreč ni odgovoril, ker pravi, da sodnega pisanja lani v času poletnega dopusta ni prejel oz. mu ga vročevalec ni vročil. Če bi mu sodišče ugodilo, bi se sodba razveljavila in postopek bi se začel znova.

Še en primer

Zaradi istega tvita je Janšo tožila tudi novinarka RTV Slovenija Mojca Šetinc Pašek. Tudi v tem primeru je velenjsko okrajno sodišče v zamudni sodbi ugodilo zahtevi Šetinc Paškove po odškodnini 6000 evrov, a je tudi v tej zadevi Janša zahteval vrnitev v prejšnje stanje, ker tožbe ni prejel in nanjo ni odgovoril.

Sporni tvit

Obe novinarki Janšo zaradi tvita tožita tudi kazensko. Na predobravnavnih narokih v kazenskih zadevah na celjskem okrožnem sodišču 13. aprila letos Janša ni priznal krivde zaradi spornega tvita. V njem je na twitterju zapisal: »Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan.«

Deli s prijatelji