PREDLOG

Zavrnili idejo, ki je zrasla na Janševem zelniku

Objavljeno 27. marec 2013 20.33 | Posodobljeno 27. marec 2013 20.34 | Piše: STA, A. K.

Tudi novela zakona o motornih vozilih verjetno brez podpore za nadaljnjo obravnavo.

Janez Janša.

LJUBLJANA – Tudi novela zakona o motornih vozilih najverjetneje ne bo sprejeta v taki obliki, kot je predlagana, saj ji je večina poslanskih skupin v prvi obravnavi na današnji seji DZ nasprotovala. Poslanci podporo noveli odrekajo predvsem zaradi prenosa pristojnosti, ki bi jih prinesla ukinitev javne agencije za varnost prometa.

Naloge bi prevzela direkcija za ceste

Novela zakona o voznikih predvideva ukinitev javne agencije za varnost prometa. Z novelo zakona o motornih vozilih pa bi se naloge ukinjene agencije s področja motornih in priklopnih vozil prenesle na direkcijo za ceste, ki bi tako prevzela tudi evidenco registriranih vozil, je pojasnil minister za infrastrukturo in prostor v odstopu Igor Maher. Predlog novele je sicer nastal še v času vlade Janeza Janše.

Novela predvideva imenovanje nacionalne kontaktne točke za čezmejno izmenjavo informacij o prometnih prekrških, kar zahteva evropska direktiva. Prav tako se ureja dostop do podatkov o vozilih vsem nacionalnim kontaktnim točkam v EU. S spremembami se na primer pojavlja nova definicija kolesa s pomožnim motorjem, je nadaljeval Maher. Prav tako se poenostavljajo nekateri postopki, denimo uvrstitev mopedov med izjeme pri dokazovanju izvora vozila in sprememba lastništva vozila v posebnih primerih. Omogoča se tudi način prenosa registrskih tablic z izbranim delom oznake, je še pojasnil Maher.

Zapravljanje časa in denarja

Tako v poslanskih skupinah PS kot SD nasprotujejo nadaljnji obravnavi zakona, saj je zakon povezan z ukinitvijo javne agencije za varnost prometa. So pa v SD vlado pozvali, naj pripravi novo besedilo zakona. V NSi pričakujejo, da se bodo v nadaljnjem postopku pojavile še pripombe in predlogi za izboljšave. »Če pa bo zakon zavrnjen v prvem branju izključno zato, ker ga je pripravila neka druga vlada, bomo samo trošili čas – in čas je denar,« so povedali. 

Deli s prijatelji