DOMAČIJSKO POSLOVANJE

Zavod za zaposlovanje z naročilnico v nakup sadja in bombonov

Objavljeno 30. oktober 2013 19.47 | Posodobljeno 30. oktober 2013 19.47 | Piše: K. K.

Izredna revizija ministrstva za delo je pokazala, da je zavod za zaposlovanje ravnal negospodarno, v neskladju z zakoni in s pravilniki.

LJUBLJANA – Zavod RS za zaposlovanje je dobil po poročanju Financ 90 dni časa, da pripravi in sprejme program ukrepov za odpravo nepravilnosti v poslovanju. Ministrstvo za delo je nad zavod poslalo revizorje, ki so opravili pregled poslovanja z vidika skladnosti poslovanja z veljavnimi predpisi in spoštovanja načela gospodarne rabe proračunskih sredstev – glede službenih potovanj, izobraževanj in usposabljanj zaposlenih, dodatkov k plači, sklepanja podjemnih in avtorskih pogodb ter materialnih stroškov.

Negospodarni pri počitniškem naselju

Med zanimivejšimi ugotovitvami revizije najdemo nepregledne evidence, povezane s službenimi potovanji – od nepopolnih ali celo nasprotujočih si podatkov v knjigi voženj do neupoštevanja ZUJF in pravilnikov pri obračunu stroškov službenih potovanj in napačnega obračunavanja dnevnic. Neustrezno so spremljali nadurno delo, napačno obračunavali dodatek za nadurno delo, revizorji pa se vprašujejo, ali je bilo v konkretnih primerih nadurno delo sploh potrebno.

Negospodarno so tudi upravljali nepremičnine in počitniške zmogljivosti zavoda. Za upravljanje stanovanjske stavbe v Izoli je zavod nakazoval denar samostojnemu podjetniku brez pravne podlage, revizorji pa so našli tudi primer, ko je podjetje opravljalo in zaračunavalo storitve upravljanja – zavod pa plačeval – od začetka leta 2013, pogodbo pa so podpisali šele konec maja. Revizorji jim očitajo še nerealno načrtovanje, saj je bila pri dveh naročilnicah za isto podjetje, v skupni vrednosti slabih 1200 evrov za nakup sadja in bombonov za usposabljanja, realizirana samo ena, in sicer za 45,90 evra. Nekateri nakupi so kljub sklenjeni pogodbi potekali zunaj pogodbe, vendar nadzor ni bil mogoč, saj je pogodba v teku.

Deli s prijatelji