SPREMEMBE

Zavod za zaposlovanje bo odpuščal

Objavljeno 04. januar 2013 11.17 | Posodobljeno 04. januar 2013 11.18 | Piše: P. J.

Zlata Srdoč Majer se je lotila reorganizacije in racionalizacije delovanja zavoda za zaposlovanje.

Znižanje stopnje prostih delovnih mest je bilo posledica nekoliko manjše ponudbe.

LJUBLJANA – Nova direktorica zavoda za zaposlovanje, Zlatka Srdoč Majer, se je lotila reorganizacije in racionalizacije delovanja zavoda. V enem letu bo število zaposlenih zmanjšala za 30, večinoma vodstvenih delavcev. Njen cilj je, da bi bilo zaposlenih 767, poroča Delo.

Manj birokracije in več operative

Skrčiti namerava centralno službo in povečati število svetovalcev v območnih enotah in uradih za delo. Pravi, da je njen cilj manj birokracije in več operative. Z reorganizacijo namerava povečati število svetovalcev, ki delajo z brezposelnimi. »Povečati nameravam število zaposlenih v uradih za delo in okrepiti območne službe; večina od njih se zdaj ukvarja predvsem sama s seboj,« je dejala.

Zamenjav direktorjev še niso obravnavali, jim je pa že sporočila, da ni nujno, da bodo vsi ponovno imenovani. Obeta se mehko odpuščanje in ukinitev nekaterih delovnih mest. Okrepiti namerava službo za pridobivanje evropskih sredstev in obljublja, da se bodo v prihodnje prijavljali neposredno na kohezijske sklade in na Evropski socialni sklad (ESS).

Brezposelnost se bo še povečala

Zavod bo okrepil sodelovanje z inšpektoratom za delo, saj po njeni oceni kar 70 odstotkov ljudi, ki prejema socialno pomoč, dela na črno. Z inšpektoratom so se dogovorili za skupni načrt in za izmenjavo, vendar opaža, da ima inšpektorat predvsem težave zaradi pomanjkanja kadra.

Do konca leta se bo po njeni oceni število brezposelnih s 111.000 povečalo še za 6000. Do zmanjševanja brezposelnih naj bi prišlo šele leta 2015, ko naj bi realni sektor znova pričel vlagati v nova delovna mesta. Omenja tudi vlogo države pri zmanjševanju brezposelnosti. Pri tem je spomnila na projekte tretji tir, avtocestni krak in ekološka sanacija stanovanj. Zavod se v tem času pripravlja na stečaj treh velikih slovenskih podjetij, ki zaposlujejo več sto zaposlenih. Po oceni nove direktorice sta poleg Štajerske še najbolj ogroženi Primorska in Prekmurje. 

Deli s prijatelji