NAPAKA

Zavezancem, ki preplačila ne bodo vrnili, bo Durs rubil

Objavljeno 30. maj 2014 11.36 | Posodobljeno 30. maj 2014 11.36 | Piše: B. P.

Če prejemniki, ki so vračilo dohodnine prejeli dvakrat, denarja ne bodo vrnili, ga bo Durs izterjal po sodni poti.

LJUBLJANA – Durs, ki je nekaj manj kot 5000 zavezancem pomotoma dvakrat nakazal vračilo dohodnine, bo tiste, ki preplačila ne bodo vrnili, k temu individualno pozval, kjer je mogoče bodo izvedli pobote, v skrajnem primeru pa bo denar pridobil nazaj po sodni poti. »Zavezanci so namreč denar dolžni vrniti, saj gre v tem primeru za neupravičeno obogatitev v skladu z obligacijskim zakonikom,« so sporočili iz Dursa, kjer sicer verjamejo, da se bodo vsi zavezanci odzvali na pozive in drugih poti ne bo treba uporabiti.

Do kdaj je denar treba vrniti, iz Dursa niso sporočili.

Primer plačilnega naloga si lahko ogledate tudi tu, za dostop do eDavkov pa kliknite tukaj.

Vračilo lahko zavezanci opravijo v banki s posebnim plačilnim nalogom, ki je objavljen tudi na spletni strani Dursa, kjer so poskrbeli tudi, da zavezanci ob plačilu ne bodo plačali provizije. Plačilo lahko opravijo tudi prek spletne banke, a je dobro predhodno izbrano banko povprašati za navodila.

Ne veste, ali ste prejeli dvojno vračilo dohodnine? To lahko preverite na spletni strani eDavki. Enostavno v iskalnik vpišete svojo davčno številko, in če ste prejeli dvojno vračilo, se bo na strani izpisalo obvestilo.

V Davčni upravi RS so, kot smo pisali image, ugotovili, da so skoraj 5000 zavezancem dohodnino nakazali dvakrat in tako državni proračun oškodovali za več kot milijon evrov. Kriva je bila človeška napaka, Durs pa zdaj vse »srečneže«, ki so na svoje račune prejeli preveč vrnjeno dohodnino, poziva, naj preplačilo vrnejo.

Deli s prijatelji