POD DROBNOGLEDOM

Zavarovalnice izkoristile naivnost in krizo potrošnikov

Objavljeno 17. april 2012 00.34 | Posodobljeno 17. april 2012 00.34 | Piše: D. P.

Zavarovalni zastopniki pri nas nimajo ustreznih kvalifikacij za svetovanje.

Ker ni vrnil sposojenih 5000 evrov, sta jih hotela štirikrat več (fotografija je simbolična).

LJUBLJANA – Bolj ali manj je jasno, da pokojnine ne bodo več dovolj za mirno starost. Mnogi Slovenci in Slovenke zato rešitev iščejo v naložbenih varčevanjih. Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je ugotovila, da so zaradi nerazumljivosti in problematičnih praks trženja ta zavarovalna sklepanja tvegana za potrošnike.

Kaj je naložbeno varčevanje?

Naložbeno življenjsko zavarovanje je kombiniran produkt. Če zavarovanec umre, se njegovim najbližjim izplača zavarovalna vsota. V primeru doživetja pa po poteku zavarovanja potrošnik dobi izplačano vrednost privarčevanega premoženja.

Analiza odkrila slabosti

ZPS je v osmih zavarovalnicah preverila razumljivost in donosnost naložbenih zavarovanj, donosnost pa so primerjali z ločeno naložbo v vzajemne sklade in s sklenitvijo zavarovanja za primer smrti.

Raziskava je pokazala, da se naložbena zavarovanja v nobenem od obravnavanih življenjskih položajev ne obnesejo bolje, kot če potrošnik sklene ločene produkte:

– Če potrošnik v naložbi vztraja do konca, je ta praviloma manj ugodna od vzajemnih skladov zaradi visokih stroškov. Ti lahko poberejo tudi do 20 odstotkov vplačane premije.

– Nefleksibilnost ter visoke kazni ob predčasnem izstopu iz zavarovalnega paketa. Pri ZPS so ugotovili, da potrošnik pri zavarovanju za 25 let s 4-odstotno donosnostjo niti po desetih letih ne dobi izplačanega zneska, ki ga je vanj vložil.

– Tudi v primeru smrti potrošnika so njegovi najbližji na boljšem, če je ta varčeval v vzajemnem skladu in sklenil ločeno rizično življenjsko zavarovanje.

Nestrokovna prodaja

Potrošniki so pri sklepanju naložbenega zavarovanja izpostavljeni še dodatnemu tveganju. Ta dolgoročni naložbeni produkt, od katerega primernosti je odvisen njihov standard v starosti ali pa šolanje otrok, praviloma sklenejo z zavarovalnim zastopnikom. Zavarovalni zastopniki pri nas nimajo ustreznih kvalifikacij za svetovanje o zapletenih naložbenih odločitvah, obenem pa so stimulirani za prodajo tistih produktov, ki največ dobička prinesejo njim samim, zato ZPS odsvetuje sklepanje naložbenih zavarovanj.

Deli s prijatelji