PODRAŽITEV

Zavarovalnica Triglav premijo zvišuje za 3,43 evra

Objavljeno 08. junij 2012 18.28 | Posodobljeno 08. junij 2012 18.28 | Piše: Mo. S., STA

Prva je zvišanje premij napovedala Vzajemna.

Zavarovalnica Triglav.

LJUBLJANA – Zdravstvena zavarovalnica Triglav bo zaradi posledic sprejetja zakona za uravnoteženje javnih financ 1. julija povišala mesečno premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za 3,43 evra. Mesečna premija bo tako znašala 29,42 evra, premija s triodstotnim popustom pa 28,54 evra mesečno, so sporočili iz zavarovalnice.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je s sprejemom zakona za uravnoteženje javnih financ prišlo do povišanja odstotnih deležev doplačil do polne cene zdravstvenih storitev v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja in do nekaterih drugih sprememb. S sprejemom finančnega načrta Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) na četrtkovi skupščini zavoda pa so bila tudi dejansko podana izhodišča, ki omogočajo oceno potrebnega doplačevanja k zdravstvenim storitvam, kar je med drugim osnova za določitev premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Na podlagi tega in stalne skrbi za zmanjševanje lastnih stroškov, potrebnih za izvajanja dopolnilnega zavarovanja, je Zdravstvena zavarovalnica Triglav določila višino premije, s katero bo pokrivala obveznosti iz sklenjenih zavarovalnih pogodb. Pri tem je upoštevala predvidene prihranke v sistemu obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki jih napovedujeta ministrstvo za zdravje in ZZZS, vendar pa bo potrebno stalno spremljanje gibanja stroškov za zdravstvene storitve in pravočasno ukrepanje.

Prva je bila Vzajemna

Prva je zvišanje premij napovedala Vzajemna. S 1. julijem jo zvišuje za štiri evre. Predsednica uprave Vzajemne Milojka Kolar Celarc je v sredo pojasnila, da gre za nujno potrebni minimalni dvig, potem ko se je z zakonom za uravnoteženje javnih financ zmanjšal delež stroškov zdravstvenih storitev, ki jih krije obvezno zdravstveno zavarovanje.

Pri Adriaticu še ne vedo

V zavarovalnici Adriatic Slovenica še nimajo ocene o tem, kdaj in za koliko bo treba povišati premije dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj. Kot so pojasnili, si prizadevajo za čim natančnejšo oceno posledic uveljavitve zakona za uravnoteženje javnih financ in oceno deleža stroškov zdravstvenih storitev, ki jih je povzročil prenos stroškov zdravstvenih storitev iz obveznega v dopolnilno zavarovanje ter drugih dejavnikov, ki vplivajo na izračun premije. Izvršni direktor področja zdravstvenih zavarovanj v Adriatic Slovenici Ivan Gracar je sicer v četrtek dejal, da preprosta matematika kaže, da je mesečni dvig v sistemu 3,8 evra na zavarovanca.

Preuranjeno?

Po mnenju ministra za zdravje Tomaža Gantarja je višanje premij dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja preuranjeno. Kot je pojasnil, je zdaj nemogoče oceniti morebitne večje stroške, ki jih bo zavarovalnicam prinesla uveljavitev zakona za uravnoteženje javnih financ, generalni direktor ZZZS Samo Fakin pa meni, da bi se lahko premije povišale za nekaj več kot tri evre.

Deli s prijatelji