RAZISKAVA

Zaupanje v meso in politiko kopni

Objavljeno 10. avgust 2015 09.25 | Posodobljeno 09. avgust 2015 19.25 | Piše: Aleš Kovačič

Večina nas ne verjame, da so označbe o izvoru mesa resnične.

Slovenci na policah trgovin najpogosteje segamo po perutnini. Foto: Tadej Regent/Delo

LJUBLJANA – Tako kot vsak mesec v zadnjem letu tudi na vrhuncu poletne pripeke objavljamo rezultate našega merjenja ljudskega glasu. Tokrat so vas spraševalci Delovega oddelka za tržne raziskave (Stik), poleg stalnice merjenja (ne)priljubljenosti političnih strank, povprašali po vašem mnenju glede mesa v vseh njegovih pojavnih oblikah.

Zanimivo in pomenljivo je, da vas večina sega po mesu slovenskega izvora, le dobra tretjina pa verjame tistemu, kar je o njegovem izvoru natisnjeno na etiketi. Zaupanje je, kot kaže, tudi negativni trend pri političnih strankah, na Slovenskem hitro pokvarljiva roba. Približno tako kot pri mesu očitno ne verjamemo napisanim ali izrečenim besedam ter obljubam naše politične »elite«.

Namreč, za kar tri odstotke je iz julija na avgust oziroma junija na julij, ko so bili anketni podatki zbrani, naraslo število državljanov, ki se jim aktualna politična ponudba nikakor ne zdi dovolj prepričljiva, da bi ji dali svoj glas. Če vam v skoraj 20 odstotkih slovenska strankarska politika ne diši, vas raznovrstnost mesnih izdelkov ne prepriča v le treh odstotkih. V minulem mesecu je z vrha priljubljenosti ponudbe našega političnega diskonta odfrfotala Stranka modernega centra, ki jo je za pičli 0,2 odstotni točki prehitela Slovenska demokratska stranka.

Vrnimo se k mesu: Slovenci najraje segamo po perutnini, po svinjini in govedini sega le 17 odstotkov, po menda najbolj zdravi jestvini in mesni alternativi, ribah, pa najpogosteje sega samo pet odstotkov vprašanih.

Čeprav se je julija zdelo, da je Združena levica na krilih družbenopolitičnega boja sestrske grške Sirize po lestvici priljubljenosti splavala kot riba v vodi, ji je že naslednji mesec očitno pošlo sape, saj je potonila za debel odstotek.

No, dobro za fizično zdravje ter, ne nazadnje, denarnico je, da Slovenci za nabavo mesa po večini ne porabimo veliko denarja, saj zanj v 44 odstotkih ne namenimo večjega zneska od desetih evrov. Kot kaže poletno izparevanje zaupanja v slovensko strankarsko sceno, pa smo Slovenci očitno tudi na dobri poti k očiščenju od naše nezdrave obsedenosti s politiko.

Deli s prijatelji