POTROŠNIKI

Zaupanje potrošnikov julija boljše

Objavljeno 23. julij 2012 14.17 | Posodobljeno 23. julij 2012 14.17 | Piše: T. L., STA

Potrošniki bolj optimistični glede stopnje brezposelnosti v prihodnjih 12 mesecih.

Tredovratni vodni kamen bosta s pip odstranila kis in limona

LJUBLJANA – Vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov je bila julija za eno odstotno točko višja kot junija. K temu so prispevale predvsem bolj optimistične napovedi potrošnikov glede stopnje brezposelnosti v prihodnjih 12 mesecih, so sporočili iz statističnega urada.

Vrednost kazalnika glede stopnje brezposelnosti v prihodnjem letu je bila julija na mesečni ravni za tri odstotne točke nižja. Znižanje vrednosti tega kazalnika pomeni, da gre za izboljšanje – čim nižja je vrednost tega kazalnika, tem boljše je stanje, so pojasnili statistiki. Vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov je bila julija za 12 odstotnih točk nižja od vrednosti julija lani in za 11 odstotnih točk nižja od povprečja prejšnjega leta. 

Večina ne bo vlagala v izboljšave doma

Julija so se v mesečni primerjavi zvišale vrednosti petih kazalnikov, ki izražajo pričakovanja potrošnikov. Znižala se je le vrednost kazalnika finančno stanje v gospodinjstvu v prihodnjih 12 mesecih. Prav tako so se večinoma zvišale vrednosti kazalnikov, ki izražajo mnenje potrošnikov o sedanjem in preteklem stanju.

Pri četrtletnem vprašanju glede verjetnosti za porabo večje vsote denarja za izboljšave v domu v prihodnjih 12 mesecih se je vrednost kazalnika juliju v primerjavi z aprilom zvišala za štiri odstotne točke. V primerjavi z enakim obdobjem lani je bila vrednost tega kazalnika za devet odstotnih točk nižja, za povprečjem 2011 pa je zaostajala za osem odstotnih točk.

Na vprašanje, kako verjetno je, da bodo v prihodnjih 12 mesecih porabili večje vsote denarja za izboljšave v svojem domu (za centralno ogrevanje, obnovo kopalnice, izolacijo ipd.), je 63 odstotkov vprašanih odgovorilo, da to sploh ni verjetno, 20 odstotkov, da ni posebej verjetno, devet odstotkov, da je to verjetno, in osem odstotkov, da je to zelo verjetno.
 

Deli s prijatelji