ANKETA

Zaupanje javnosti zelo nizko

Objavljeno 21. junij 2012 19.13 | Posodobljeno 21. junij 2012 19.15 | Piše: A. K.

Zaupanje med gospodarstveniki, politiki, novinarji in sindikati je zelo skrhano.

Prva služba prek zvez, druga z izkušnjami

LJUBLJANA – Raziskava, ki jo je opravila agencija Ninamedia, je pokazala, da splošna javnost ne izkazuje posebnega zaupanja vodstvom gospodarskih družb, politikom in sindikatom, hkrati pa zadovoljivo zaupajo novinarjem.  

Podjetjem najbolj zaupajo politiki

Raziskava je merila tudi zaupanje med posameznimi podsistemi – gospodarstvom, politiko, mediji in sindikati. Rezultati so pokazali, da vodstvom slovenskih podjetij najbolj zaupajo politiki, dokaj jim zaupajo tudi anketiranci iz poslovne javnosti, zaupanje sindikalistov pa je zelo nizko.

Politiki najmanj zaupajo novinarjem

Zaupanje v novinarje je najnižje med politiki, poslovno javnostjo in sindikalisti, najbolj pa jim zaupa splošna javnost. Zaupanje politikom je najnižje med sindikalisti in novinarji, nekoliko višje je v splošni javnosti in najvišje – kako presenetljivo – med politiki.

Čez dve leti boljše stanje?

Minister za finance Janez Šušteršič je glede odnosa med politiki in sindikati izpostavil tudi drugo plat: »Ne gre le za zaupanje in prepričevanje, pomembno je vedeti tudi, kaj vse je mogoče delati tudi brez zaupanja. Slovenijo čez dve leti vidim v boljšem položaju kot danes.«

»Nismo krivi, da propadajo podjetja«

Medtem ko so sindikalisti prepričani, da dobro zastopajo interese delavstva, druge skupine s tem ne soglašajo. Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič pravi: »Pogosto se v javnosti prikazuje, kot da smo mi krivi, če propadajo podjetja, če so postopki prepočasni ali pa se ne zaprejo tajkuni in poudariti moram, da so včasih ta pričakovanja nerealna, saj nimamo moči, ki jo ima država.« Stopnja zaupanja je po njegovem povezana tudi s finančnim stanjem v državi.

Deli s prijatelji