SODBA OBJAVLJENA

Zato je Janez Janša kriv

Objavljeno 10. september 2013 18.32 | Posodobljeno 10. september 2013 18.32 | Piše: A. L.

Razkrite so laži Jožeta Zagožna o stikih z Janezom Janšo.

LJUBLJANA – V javnost je prišla sodba na 138 straneh v zadevi Patria. Spodaj navajamo nekaj izsekov, ki so sodnico prepričali, da je nekdanji premier Janez Janša kriv.

Iz sodbe v zadevi Patria

Nekdanji premier Janez Janša je komuniciral z Jožetom Zagožnom, čeprav je to ta zanikal, kar izhaja tudi iz izpiskov za telefonsko številko 040 464 ***. Lastnik številke je bil Kabinet predsednika vlade, njen uporabnik pa je bil, tudi po ugotovitvah kriminalistov, Ivan Janez Janša. Zagožen je imel to številko shranjeno kot JJ, Rudolf Leban pa kot Jansa. Zagožen je kontaktiral tudi s številko 040 464 ***, katere lastnik pa je stranka SDS. S tem je ovržen Zagožnov zagovor, da z obdolženim Janšo ni imel nobenih telefonskih kontaktov. V modrem rokovniku so našli celo pri datumu 20. maj 2005 zabeležbo za kosilo z osebo JJ, na isti dan pa še s Tonetom Krkovičem. V koledarski beležnici Zagožnovega računalnika so našli za 19. julij 2005 med 10. in 12. uro predviden sestanek pri predsedniku vlade, v rokovniku pri datumu 11. avgust 2005 označbo JJ KOSILO ZANO RIBIŠKI DOM + ZUČE in na isti dan še ČRNKOVIČ - PATRIA - ČRNKOVIČ.

Komunikacijo med Zagožnom in Janšo potrjuje tudi zapis Wolfganga Riedla Reiju Niittynenu: »Jutri ne bo sestanka s PM, toda Jure pravi, da ima za nas zelo pomembno informacijo in tudi nekaj pisnega. Zaradi tega nisem preveč nesrečen, ker mislim, da bi morali uporabiti drugo linijo (WW–Zagožen), da bomo v stalni zvezi s PM.«

Zagožnove drobne laži

Ovržene so bile tudi Zagožnove trditve, da sploh ni imel Riedlove telefonske številke. V njegovem modrem rokovniku so namreč našli njegovo številko celo večkrat zapisano, Riedel pa je Niittynenu v sporočilu zapisal, da je imel nekaj telefonskih pogovorov z Zagožnom, s katerim se je dogovarjal za sestanek konec avgusta oziroma v začetku septembra 2005.

Kaj sodišče ne verjame Janši

»Sodišče ne verjame obdolženemu Janši, da kot predsednik vlade, ki je funkcijo nastopil konec leta 2004, ni bil seznanjen, da v času njegovega mandata poteka za Slovenijo tako velik projekt, kot je bil projekt nakupa 135 oklepnikov 8x8,« je zapisano v obrazložitvi. Njegove navedbe, da gre za projekt njegovega predhodnika Antona Ropa – tako meni sodišče – ne držijo, in to zato, ker so bili vsi dejanski postopki v zvezi z oddajo naročila zaupne narave za nakup oklepnikov 8x8 na Morsu realizirani v času mandata njegove vlade. Potrjujejo, da so že v času, ko je vlado vodil Rop, predvidevali nakup oklepnikov, a je bil nakup dejansko realiziran pod vlado Janeza Janše.

Obramba brez logike

Na trditve obrambe, da si je Riedel Janšo izbral za »delanje vtisa«, sodišče meni, da to ni logično: »Če bi Riedel res pretiraval in si izmišljeval, kot je skušala prikazati obramba, bi lahko navajal še najmanj ministra za obrambo, saj obravnavana tematika brez dvoma spada neposredno v njegovo resorsko področje.«

Izbrali so jih, ker so prave barve

Da je bil Rotis politično izbran oziroma odobren, kaže tudi to: »Kako lahko v našem projektu pokrijemo interese organizacije PM, če bo glavni izvajalec podjetje, ki je blizu opozicije (sovražniku)?« Nato pa še: »Zato je samo logično, da PM izbere podjetje, ki je blizu in zvesto njegovi organizaciji. Ivanu lahko zaupa in Ivan ne bo nikoli razkril, kam so bile določene vsote nakazane.«

Provizije

Pri Wolfu so v hišni preiskavi zasegli dokument, na katerem je zapisano 4,2 Org, ob tem pa pripis organisation, torej t. i. organizacija, čemur pa je sledil še pripis »(SDS PM JANZA?)«. To pa tudi kaže, kaj dejansko pomeni organizacija, ki se je prej pojavljala v zapisih, da je torej organizacija stranka Janeza Janše.

Sklep sodnice objavljamo v izvirni obliki:

image

Del sodbe lahko v celoti preberete na Delovi spletni strani, kjer so to tudi prvi objavili.image

Deli s prijatelji