NAPAČNO

Zastave na sodišču že 23 let izobešene nedopustno

Objavljeno 29. julij 2014 19.38 | Posodobljeno 29. julij 2014 19.38 | Piše: Stanislav Jesenovec

Okrožno sodišče v Kranju se požvižga na pravilno postavitev (iz)obešenih državnih simbolov. Tako obešanje je nedopustno že od 24. junija 1991, mar tega na sodišču res ne vedo?

Prve pravilno izobešene zastave v Kranju in na Slovenskem trgu 2, maja 2003 (Foto: Stanislav Jesenovec)

KRANJ – Zgodba se je začela zapletati 7. junija lani. Pletilko smo namreč takrat ponudili upravljavcu zgradbe na Slovenskem trgu 2 v Kranju, podjetju Dom Sistemi, d. o. o., Kranj. Odgovor je bil odklonilen. Tako, po bandersko obešene zastave, slovenska z ležečim grbom, evropska z obrnjenimi zvezdami, bolj ali manj okoli navpične osi vrteča se zastava MO Kranj, so menda kot edine v Kranju pravilno nameščene. Kljub temu, da so celo znatno daljše, kot glede na njihovo širino dovoljujejo zakon, navodilo in odlok.

Tretjo pletilko so 24. junija in 24. decembra lani ter 10. julija letos zasukali v sektorju za investicije Direktorata za investicije in nepremičnine Ministrstva za pravosodje RS, kjer so z odločno nitjo zapisali uradu predsednice Okrožnega sodišča v Kranju, da ga prosijo, da v najkrajšem možnem času poskrbi, da bodo zastave obešene skladno z zakonom o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi.

Pred palačo, v kateri so institucije, ki predstavljajo državo oziroma opravljajo njene naloge, so zastave še nadaljnjih trinajst mesecev visele tako, kot so bile nameščene. Tako so posredno kazale neokusno malomarno razmerje nameščencev do države, v katere korist naj bi delali.

Na pomoč je bilo treba poklicati še četrto pletilko – varuha človekovih pravic. Varuhinja je 11. julija sporočila, da pobudo obravnava z vidika načela dobrega upravljanja. Ob tem je zanimivo, da državni avtorji dopisov ne ločujejo med pomenoma besed obešen in izobešen. Če je zastava obešena, grb leži, na izobešeni pa stoji. Ali bo kmalu stal tudi na zastavi na Slovenskem trgu 2 v Kranju?

Predsednica okrožnega sodišča v Kranju, sodnica Janja Roblek, je ministrstvu oziroma njegovemu sektorju za nepremičnine odgovorila, da je bil »na enem od skupnih sestankov v letu 2013 obravnavan tudi očitek, da naj zastave ne bi bile pravilno obešene. Dva predstavnika uporabnikov sta pridobila slikovno gradivo, kako naj bi bile zastave pravilno obešene. Po zagotovilu upravnika in ugotovitvah preostalih uporabnikov, smo ugotovili, da so zastave dne 17. 7. 2014 obešene skladno z določili z zakonom o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi (Ur. list RS, št. 67/99).« Leta 1999 uradni list ni objavil tega zakona. Je bilo morda za odločanje uporabljeno slikovno gradivo s spleta, kjer je pri enem od navodil pri sliki navpično obešene zastave Slovenije zapisano tudi »dopustno«? Dejansko je tako obešanje nedopustno že od 24. junija 1991. Ali tega na kranjskem okrožnem sodišču res ne vedo?

Deli s prijatelji