JAVNI RED IN MIR

Zaskrbljeni državljan predlagal vladi, da uzakoni denarno kazen za pljuvanje: odgovor vas bo presenetil

Na pobudo Slovenca se je že odzvalo notranje ministrstvo. Je predlog izvedljiv ali ne?
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic, Delo

Na vladnem portalu Predlagam vladi se je pojavil predlog, da bi v Sloveniji uzakonili denarno kazen za pljuvanje po tleh na javnih mestih. 

»Gre za nekulturno in potencialno zdravju škodljivo navado posameznikov. Pljuvač ima lahko nalezljivo bolezen. Nič hudega sluteč posameznik lahko na pljunek stopi in ga vnese v stanovanje, kjer se potencialno lahko prenese v usta otroka ali na roke posameznika. S preneseno boleznijo na državljana je po nepotrebnem obremenjen zdravstveni proračun in zdravstveni sistem (daljše čakalne vrste po nepotrebnem), državljanovo zdravje pa je skrhano,« je zapisal državljan v pobudi.

Na predlog se je že odzvalo notranje ministrstvo. Ne le, da je predlog pri nas izvedljiv, še več, imamo ga že uzakonjenega v zakonu o varstvu javnega reda in miru. 

»Glede na zgoraj zapisano in ker zdaj veljavni ZJRM-1 ob izpolnjenih zakonskih pogojih že opredeljuje predmetni prekršek 'prepovedi pljuvanja na javnih mestih', zaključujemo, da predstavljeni predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Globa za predmetni prekršek je predpisna v razponu od 25.000 tolarjev (104,32 evra) do 100.000 tolarjev (417,29 evra). Ob izpolnjenih pogojih iz petega odstavka 55.a člena ZP-1 pa lahko storilec izkoristi pravico do polovičnega plačila izrečene globe.«

Na argument državljana, da lahko pljunek povzroči širjenje nalezljivih bolezni, pa z ministrstva odgovarjajo. »V preteklosti smo bili priča prizadevanjem za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni, npr. SARS-CoV-2, vendar v tem času resorno ministrstvo oziroma Vlada RS še ni sprejela ekvivalentnega ukrepa, kot bi bil npr. prepoved pljuvanja na javnih krajih.«

Ste tudi vi opazili kaj zanimivega? Pošljite nam fotografijo ali videoposnetek.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije