NOVA AFERA?

Zasačeni Peter Ješovnik se je zavil v molk

Objavljeno 11. april 2013 14.05 | Posodobljeno 11. april 2013 14.05 | Piše: T. L.

Iz Soda so najprej odgovorili, da je Ješovnik KPK prijavil vse premoženje in lastniške deleže, o solastništvu v angleškem podjetju pa molčali.

Peter Ješovnik.

LJUBLJANA – Vršilec dolžnosti predsednika uprave Slovenske odškodninske družbe (Sod) Peter Ješovnik je zastopnik in solastnik angleške firme Keter Organica Ltd. Na vprašanje, ali je lastništvo prijavil Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), kot mu nalaga zakon, pa za Večer ni želel odgovoriti.

Konflikt interesov?

Ješovnikovo solastništvo v angleški družbi razkriva mogoč konflikt interesov, saj funkcija, ki jo zaseda, predstavlja enega od najpomembnejših položajev v državnem gospodarstvu. Gre za družbo Keter Organica Ltd s sedežem v angleškem Stotfoldu, ki je bila ustanovljena 15. aprila 2011. Isti dan je svoj položaj kot eden njenih zastopnikov zasedel Ješovnik. V Večeru pišejo, da ni dvoma o tem, da gre za sedanjega šefa Soda in člana stranke SDS, saj angleški dokumenti navajajo tudi datum njegovega rojstva, ki je enak, kot se pojavlja v uradnih slovenskih podatkih. Sicer pa je Ješovnik tudi solastnik omenjenega podjetja in ima v lasti 10 odstotkov. Po podatkih britanskega poslovnega registra je Keter Organica Ltd, ki je registriran za proizvodnjo električne energije, še vedno aktiven, Ješovnik pa je še zmeraj eden od njegovih direktorjev.

V Sodu so se zavili v molk

Podatkov o angleškem podjetju Jašovnik ni navedel v uradni biografiji, glede na njegov položaj pa bi moral skladno z zakonom o integriteti s svojo vlogo v podjetju seznaniti KPK. Ali je to storil, ni jasno, saj se je Jašovnik zavil v molk, KPK pa zaradi varstva osebnih podatkov ne more sporočiti, ali je Ješovnik pri prijavi premoženja navedel tudi angleško podjetje. V Sodu so Večeru najprej odgovorili, da je Ješovnik vse premoženje, vključno z lastniškimi deleži prijavil KPK, na dodatno enostavno vprašanje, ali to vključuje tudi podjetje v Angliji, pa niso več odgovorili in so se raje zavili v molk.      

Deli s prijatelji