O SOCIALNIH DEMOKRATIH

Zarečeni kruh, ki ga jedo koalicijski poslanci

Objavljeno 20. junij 2013 23.17 | Posodobljeno 20. junij 2013 23.17 | Piše: A. L.

»Večja značilnost te stranke je, da eno govorijo, drugo pa delajo,« jih je okaral poslanec SDS Zvone Černač.

Zvonka Černača zanimajo izdatki iz državne blagajne

LJUBLJANA – »Danes vladajoča politika ponovno govori o javnem interesu. Pri tem pa pogovor o teh vprašanjih skriva za zaprtimi sejami, daleč od oči in ušes javnosti. Kar je zelo nevarno početje. Nevarno početje za naše denarnice namreč,« je na današnji tiskovni konferenci dejal poslanec SDS Zvone Černač. Pri tem izpostavlja Adrio Airways, ki je kljub dokapitalizaciji zdaj še v večjih težavah. Zakaj ni učinka, vprašuje in hkrati dodaja, da je več takšnih podjetij, ki jih je država dokapitalizirala, ustreznih rezultatov pa ni.

Janšo zavrnili, Bratuškova sprejeli

Ob tem je opomnil na vladno odločitev o prodaji celotnega deleža države v Adrii Airways in Aerodromu Ljubljana. Podporo tem prodajam so napovedali tudi Socialni demokrati (SD), ki so bili še februarja letos, v času Janševe vlade, proti prodajam državnega premoženja in so skupaj s Pozitivno Slovenijo (PS) in ostalo koalicijo zavrnili klasifikacijo naložb državnega premoženja, ki jo je pripravila še Janševa vlada.

»Danes pa predsednik SD Igor Lukšič in predsednik DZ Janko Veber javno trdita, da je bil predlog Janševe vlade boljši od sedanjega predloga vlade Alenke Bratušek. Torej bi morali Socialni demokrati, če ravnajo v skladu s tistim, kar govorijo, jutri glasovati proti predlogu za prodajo državnega premoženja. To se seveda ne bo zgodilo, kajti vedno večja značilnost te stranke je, da eno govorijo, drugo pa delajo,« je dejal Černač. Spomnil je tudi na izjave predsednika DZ in tedanjega vodjo poslanske skupine Janka Vebra, ki je februarja letos klasifikacijo naložb Janševe vlade označil za veleizdajo. Černač opozarja na Veberjeve besede, da »s prodajo Aerodroma izgubimo izjemen potencial v turizmu in gospodarstvu«. Glede prodaje Telekoma pa pravi: »Nobena država ne prodaja operaterjev, saj gre za nadzor nad nacionalno varnostjo. Tukaj gre za veleizdajo zaradi nacionalne varnosti.«

Obe podjetji zdaj na prodajnem seznamu

Med podjetji, ki jih v SD ne bi prodajali, so izrecno omenjali Telekom in Aerodrom. »Obe podjetji sta na seznamu za prodajo vlade, katere del so tudi Socialni demokrati,« je izpostavil Černač. Dodaja, da bi moral Veber, če bi bil zvest svojim stališčem iz februarja letos, danes o seznamu družb, ki jih v prodajo ponuja njegova vlada, moral govoriti o veleizdaji na kvadrat.

Ogrožene pokojnine?

Černač opozarja, da se z načinom prodaje, ki naj bi ga jutri sprejela Jankovićeva koalicija neposredno ogroža pokojnine in dolgoročno stabilnost pokojninske blagajne. »Način prodaje mimo Slovenskega državnega holdinga namreč pomeni, da 10 odstotkov kupnine od prodanega premoženja ne bo pristalo v pokojninski blagajni. Pri dveh milijardah je to 200 milijonov evrov,« je pojasnil.

Se tudi sami spomnite kakšne izjave zdajšnjih politikov, ki so jo izrekli, ko so bili v (o)poziciji, ko so se vloge zamenjale, pa so trdili ravno nasprotno? Napišite, kdo je kaj rekel in kdaj je to bilo.

Deli s prijatelji