ARESTANTI

Zaradi žensk in izhodov se zaporniki raje šolajo

Objavljeno 30. julij 2012 12.25 | Posodobljeno 30. julij 2012 12.27 | Piše: D. P.

Med obsojenci je največ zanimanja za poklice v gostinstvu.

Jeseničan pobegnil iz zapora in kradel (fotografija je simbolična).

LJUBLJANA – V času prestajanja zaporne kazni imajo obdolženci možnost, da se izobražujejo. Sedmerica je lani obiskovala univerzitetni program. Po poročanju Dnevnika je eden od njih je na pravni fakulteti vpisal magistrski študij.

Polovica le z osnovno šolo ali manj

Med 2115 obsojenci jih je bilo lani 47 odstotkov s končano osnovno šolo ali manj, 40 odstotkov je končalo srednjo ali poklicno šolo, le nekaj več kot 11 odstotkov pa srednjo strokovno šolo ali gimnazijo. Z visoko ali višjo izobrazbo se lahko pohvali 2,4 odstotka vseh obsojencev.

Petina se jih odloči za šolanje

V upravi za izvrševanje so pojasnili, da je izobraževanje na fakulteti skrbno načrtovano in da se sklenejo jasni dogovori med zaprto osebo, zavodom in fakulteto. Petina obsojencev se v kehi odloči za dodatno izobraževanje, v prevzgojnem domu mladostnikov pa okoli 90 odstotkov.

Motiv izhodi in ženske

Tisti, ki se izobražujejo, so deležni tudi ugodnosti – več obiskov in izhodov, svoje pa k motivaciji doda tudi učiteljski zbor, kjer prevladujejo ženske. Med obsojenci je sicer največ zanimanja za poklice v gostinstvu.

Deli s prijatelji