NEVARNO

Zaradi Virantovih groženj s pištolo zahtevajo odstop

Objavljeno 07. november 2012 18.00 | Posodobljeno 07. november 2012 22.22 | Piše: P. J.

Na novinarje je vpil in grozil s pištolo, dogodek pa so novinarji tudi dokumentirali.

Jure po sklenjenem dogovoru z rubežniki.

LJUBLJANA – Ob včerajšnjem obisku rubežnika pri sinu ljubljanskega župana Jureta Jankovića so bile novinarjem izrečene grožnje. Nanje se je odzvalo tudi združenje novinarjev in publicistov, ki je ostro obsodilo besede ljubljanskega mestnega svetnika Marjana Jerneja Viranta, dedka Jureta Jankovića.

Pričakujejo odstop svetnika

»Kakršne koli grožnje z nasiljem so nesprejemljive. Še posebno pa je to nedopustno, če jih izrekajo politiki zaradi nestrinjanja z delom, ki ga opravljajo novinarji po službeni dolžnosti in v interesu javnosti,« so zapisali v izjavi za javnost. Združenje zato pričakuje od pristojnih organov, da bodo preiskali grožnje z nasiljem in uporabo strelnega orožja.

Marjan Jernej Virant, oče Mije Janković, je mestni svetnik MO Ljubljana. Združenje novinarjev in publicistov pa od njega pričakuje, da se bo v skladu z evropsko demokratično prakso nemudoma umaknil z vseh položajev. Novinarje preseneča tudi, da se na grožnje ni odzval Janković sam niti kateri drugi uradni organi. Dodali so še, da je treba javnosti sporočiti, »da je v demokratični družbi, kakršna je Slovenija, ničelna toleranca do tovrstnih ravnanj«.

Vseeno mu je, kaj bo z njim

Na torkove dogodke se je za Svet na Kanalu A odzval Marjan Jernej Virant, ki je poudaril, da se za izrečene besede ne bo opravičil in da tudi ne bo odstopil s funkcije mestnega svetnika. Kot je dejal, je v torek novinarje opozoril, da so na zasebni posesti in da naj se umaknejo, eden od njih pa da je stopil proti njemu tako, da se ga je »malo ustrašil«. Zato je dejal, da bo »šel domov po pištolo in naredil red«. Ob tem je poudaril, da s to pištolo ni še nikoli streljal, med drugim pa mu odvrnil še: »Star sem 80 let in mi je čisto vseeno, kaj bo jutri z mano ali s kom drugim.«

Ljubljanski župan in predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković je po seji sveta stranke poudaril, da sicer obsoja vsako grožnjo, vendar pa da ni bil priča torkovemu dogajanju, zato ga ni želel konkretneje komentirati. Dodal pa je, da je svet stranke soglasno sprejel sklep, da o tem ne bo razpravljal in bo odločanje prepustil ljubljanskemu lokalnemu odboru Pozitivne Slovenije.

Deli s prijatelji