GNUSNO

Zaradi uriniranja marincev po talibanih Pentagon sprožil preiskavo

Objavljeno 12. januar 2012 18.35 | Posodobljeno 12. januar 2012 18.35 | Piše: P. J./STA

Afganistanski predsednik zahteva najstrožjo kazen.

WASHINGTON, KABUL – Na internetu se je pojavil videoposnetek, ki kaže domnevne ameriške marince, kako urinirajo po truplih ubitih talibanov v Afganistanu. V Washingtonu so napovedali temeljito preiskavo tega »gnusnega dejanja«, afganistanski predsednik Hamid Karzaj pa je že zahteval kaznovanje ameriških skrunilcev mrtvih.

Vedeli so, da se snemajo

Videoposnetek, objavljen na spletni strani LiveLeak.com, prikazuje štiri vojake, oblečene v uniforme ameriških marincev, ki mokrijo po treh okrvavljenih truplih. Povsem jasno se zavedajo, da jih snemajo. »Pa lep dan ti želim, kolega,« pravi eden izmed njih.

V Pentagonu posnetek še preverjajo. Tiskovni predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva John Kirby je sicer dejal, da »gre ne glede na to, kdo je na posnetku, za nezaslišano, gnusno dejanje, nesprejemljivo za kogar koli v uniformi. Obrnilo mi je želodec.«

Če se bo izkazalo, da je posnetek avtentičen, bo zagotovo sprožil veliko ogorčenje v muslimanskem svetu, ki še ni pozabil na izživljanje ameriških vojakov nad zaporniki v iraškem zaporu Abu Grajb.

Zgražanje

Afganistanski predsednik Karzaj je že zahteval od Washingtona, da »nečloveško dejanje« ameriških vojakov kar najostreje kaznuje. »Afganistanska vlada je globoko prizadeta zaradi videa, ki prikazuje ameriške vojake, kako so onečastili trupla treh Afganistancev,« je v Kabulu sporočil Karzaj.

Po navedbah neimenovanega predstavnika ameriške vojske je tovrstno ravnanje vojakov vsekakor kaznivo dejanje po kodeksu ameriške vojske. Sicer pa bi lahko skupina glede na orožje, ki ga nosi eden od vojakov na posnetku, pripadala elitni enoti ostrostrelcev, je še menil.

V Afganistanu je okoli 20.000 ameriških marincev, večinoma v nemirnih južnih pokrajinah Helmand in Kandahar. Skupno je v Afganistanu okoli 100.000 ameriških vojakov in še okoli 30.000 vojakov iz drugih zavezniških držav

Deli s prijatelji