UJETA V PRISLUHIH

Zaradi teh dveh Slovencev so se vsi držali za glavo

Objavljeno 22. junij 2017 18.45 | Posodobljeno 22. junij 2017 18.48 | Piše: A. L.

Pogovarjal sta se o stvareh, o katerih se ne bi smela.

LJUBLJANA, HAAG – 22. julija 2015 je v medijih završalo. Hrvaški in srbski mediji so objavili prisluhe, v katere sta se ujela slovenski arbiter Jernej Sekolec (bil je eden od petih odločevalcev v arbitraži) in agentka slovenske vlade Simona Drenik. Iz zapisov medijev sledi, da naj bi komunicirala o zaupnih stvareh, čeprav ne bi smela.

Po objavi sta tako Sekolec kot Drenikova odstopila, a to Hrvatom ni bilo dovolj. Zahtevali so ustavitev postopka, medtem ko je Slovenija vztrajala pri nadaljevanju. Zaradi kršenja določil so nato odstopili od sporazuma.

Menjave arbitrov

Slovenija je imenovala novega arbitra Ronnyja Abrahama, a je ta po nekaj dneh odstopil. Nato so izbiro prepustili sodišču, ki je na Sekolčevo oziroma Abrahamovo mesto imenovalo Rolfa Einarja Fifeja.

Ne glede na novo jabolko spora med sosedama je arbitražno sodišče nadomestilo arbitre in junija lani odločilo, da bo začeto delo nadaljevalo. Slovenija je to odločitev pozdravila, Hrvati pač ne, saj so se že pred tem odločili, da arbitraža ni prava pot.

Kako je arbitražno sodišče odločilo, bo znano 29. junija ob 14. uri. Slovenske novice bodo razplet arbitraže, ki bo verjetno postala politična zgodba leta, spremljale v živo.

Deli s prijatelji