BREZ PADAVIN

Zaradi suše prepovedali zalivanje vrtov

Objavljeno 23. julij 2013 18.35 | Posodobljeno 23. julij 2013 18.34 | Piše: STA, Mo. S.

K sušenju površinskega sloja tal je poleg pomanjkanja padavin prispevalo še intenzivno izhlapevanje v zadnjem mesecu.

Z vodo ravnajte gospodarno in ne poslabšujte že tako slabega stanja.

LJUBLJANA – Pomanjkanje padavin je poleti postalo že običajno, zato v tem času veljajo priporočila o varčni rabi pitne vode. Zaloge podtalnice, ki so jo zimske in spomladanske padavine dodobra napolnile, so po ocenah hidrologov kljub pomanjkanju padavin normalne za ta čas, so pa rabo pitne vode zaradi suše že omejili v občinah Ptuj in Kanal ob Soči.

Za zdaj le v Kanalu in na Ptuju

Kot so zapisali na spletni strani občine Kanal ob Soči, je od danes naprej »zaradi zagotavljanja nemotene dobave pitne vode vsem krajanom do preklica prepovedana uporaba pitne vode iz javnega vodovoda za zalivanje vrtov in njiv, pranje avtomobilov, polnjenje bazenov in vsaka druga nenamenska poraba«. Spoštovanje ukrepa varčevanja s pitno vodo bo nadzirala redarska služba medobčinske uprave.

Preberite še: Živo srebro gre proti 40 stopinjam Celzija

Že od nedelje pa je nenamenska raba pitne vode prepovedana tudi na območju, ki ga pokriva Komunalno podjetje Ptuj. Kot so sporočili iz ptujske občine, je do preklica uveden ukrep prepovedi uporabe pitne vode za zalivanje vrtov, nasadov in zelenic, pranje avtomobilov, polnjenje bazenov, polivanje cestišč in poti ter tudi za polnjenje gasilskih cistern brez vnaprejšnjega soglasja upravljavca vodovoda. Upoštevanje ukrepa bo tudi na Ptujskem preverjala pristojna inšpekcija.

Ni še katastrofe

Sodeč po meritvah, ki jih opravljajo hidrologi Agencije RS za okolje (Arso), je trenutno stanje podzemnih voda normalno za ta letni čas, ko je nivo podtalnice nižji. »Nič katastrofalnega ni, kot je to bilo lansko leto,« je dejala Urša Pavlič iz sektorja za hidrogeološke analize v Arsu. Zimske in pomladanske padavine so okrepile zaloge podtalne vode, prav tako je taljenje snega v visokogorju vse do začetka julija dajalo vodo tudi podzemni vodi, je dejala Pavličeva.

Kako je na Obali?

Potem ko je Slovenija že v zadnjem mesecu dni zabeležila velik padavinski primanjkljaj, posebej Obala, še vsaj do konca julija ni pričakovati večjih padavin, zato Pavličeva opozarja, da se bodo gladine podzemnih voda še naprej nižale. Tako je pričakovati, da bo še katera od občin omejila rabo pitne vode.

Za zdaj na Obali, kjer v zadnjem mesecu skorajda ni bilo padavin, ni omejitev, je pa Rižanski vodovod Koper že v začetku julija na spletnih straneh objavil obvestilo in priporočila o varčni rabi vode v poletnem obdobju. Na Obali je bil poletni padavinski primanjkljaj v obdobju od 18. junija do 18. julija največji. Kot navajajo v Arsu, je v omenjenem obdobju na Obali padlo le štiri odstotke dolgoletnega povprečja padavin, merjenega v obdobju 1991–2010, na Goriškem 22 odstotkov, okoli 20 odstotkov običajne količine dežja za ta čas pa je padlo tudi v predelih Zgornjesavske doline.

Tudi drugod po Sloveniji je bilo padavin manj kot običajno: v Novem mestu le 32 odstotkov, v Ljubljani 47 odstotkov, Mariboru 51 odstotkov, Celju in Murski Soboti pa malo nad 60 odstotki dolgoletnega povprečja.

Poleg pomanjkanja padavin tudi hitrejše izhlapevanje

Pomanjkanje padavin močno vpliva na vegetacijo. K sušenju površinskega sloja tal je poleg pomanjkanja padavin prispevalo še intenzivno izhlapevanje v zadnjem mesecu, ugotavljajo v Arsu in dodajajo, da se kažejo znaki sušnega stresa na rastlinah, še posebno na obalnem območju in na severovzhodu države.

Prepovedano kurjenje v naravi

Zaradi sušnega vremena se je povečala tudi nevarnost požarov v naravi, zato je v vseh primorskih občinah od danes dalje zaradi velike požarne ogroženosti naravnega okolja, ki jo je razglasila republiška uprava za zaščito in reševanje, prepovedano kurjenje, sežiganje ali uporaba odprtega ognja. Prepoved velja do preklica. Uprava opozarja na povečevanje požarne ogroženosti tudi drugod po Sloveniji.

Deli s prijatelji