SPORNI POSLI

Zaradi Stožic zahtevajo preiskavo Jankovića in Jakiča?

Objavljeno 10. april 2014 10.28 | Posodobljeno 10. april 2014 10.28 | Piše: D. P., STA

Podpisali naj bi bili 1,8 milijona evrov vredno domnevno fiktivno pogodbo, s katero je Grep, ki je gradil Stožice, dobil 50 milijonov evrov vredno posojilo pri NLB.

Specializirano državno tožilstvo je v sredo na preiskovalni oddelek ljubljanskega okrožnega sodišča vložilo zahtevo za preiskavo zoper tri ovadene od petih v zadevi Športni park Stožice, o dveh osebah pa se še odločajo, piše v današnji izdaji časnik Večer.

Peterica

Gre za kazensko ovadbo, ki jo je v začetku februarja na specializirano tožilstvo podal Nacionalni preiskovalni urad (NPU), med ovadenimi pa naj bi bili ljubljanski župan Zoran Janković, Uroš Ogrin in Zlatko Sraka iz ljubljanskega podjetja Grep, obrambni minister Roman Jakič za obdobje, ko je bil še direktor Zavoda Tivoli, zdaj Javnega zavoda Šport Ljubljana, in nekdanji direktor ljubljanskih Parkirišč Samo Lozej.

Omenjeni naj bi bili osumljeni preslepitve pri pridobitvi posojila, saj naj bi podpisali 1,8 milijona evrov vredno domnevno fiktivno pogodbo, s katero je Grep, ki je gradil Stožice, dobil 50 milijonov evrov vredno posojilo pri NLB.

Kdo je koga nagovoril?

NPU je podal kazensko ovadbo, ker naj bi sumil, da sta Ogrin in Sraka iz Grepa, ki je Stožice gradil, nagovorila Jankovića, Jakiča in Lozeja, da so z Grepom sklenili pogodbo za najem parkirišč in poslovnih prostorov v Stožicah. Znesek letne najemnine je znašal 1,8 milijona evrov.

Po sklenitvi te pogodbe pa naj bi bil Grep prejel 115 milijonov evrov posojila oziroma prvi del, to je 50 milijonov. Kreditna pogodba s konzorcijem bank in podjetjem Grep je bila sklenjena julija 2010, med pogoji za pridobitev prvega dela posojila pa je bila pogodba z ljubljansko mestno občino za najem parkirnih prostorov v višini 1,8 milijona evrov.

Ogrin in Sraka sta bankam predložila zahtevani dokument, čeprav naj bi vedela, da je bil ta dogovor sklenjen le zato, da bo Grep posojilo dobil. Lozej naj bi dokument podpisal, čeprav naj bi vedel, da je cena za najem tržnice v Stožicah precej previsoka. Jakič naj bi ga podpisal, čeprav naj bi se zavedal, da Zavod Tivoli ne potrebuje večine najetih parkirišč v Stožicah in da je najemnina previsoka.

Za kredit je šlo

Župan Janković, ki je prav tako podpisal omenjeni sporazum, naj bi bil to – tako kot Lozej in Jakič – storil zato, da bi Grepu omogočil črpanje kredita. Zoper katere osumljene v tej zadevi je v sredo tožilstvo vložilo zahtevo za preiskavo, niso vedeli niti zagovorniki ovadenih, ker o tem niso bili obveščeni.

Glede na to, da bo najverjetneje stekla preiskava zoper vsaj tri osumljene od petih, to pomeni, da bo tožilstvo po končani preiskavi, ki jo sodišče na predlog lahko razširi še na preostala dva ovadena, lahko vložilo obtožnico. Če bi bila vložena zoper ministra Jakiča, bi takoj odstopil s svoje funkcije, je napovedal že pred časom, še poroča časnik.

Deli s prijatelji