SKLEP

Zaradi solo akcij razrešili predsednika AMZS Starmana

Objavljeno 05. julij 2013 12.39 | Posodobljeno 05. julij 2013 12.39 | Piše: STA, P. J.

Jože Režonja je prvemu možu AMZS decembra očital, da je zlorabil svoja pooblastila in izigral upravni odbor.

LJUBLJANA – Skupščina Avto-moto zveze Slovenije (AMZS) je na četrtkovi seji sprejela poročilo komisije za ugotavljanje morebitnih nepravilnosti v poslovanju AMZS ter razrešila predsednika te krovne avtomobilistične organizacije Danijela Starmana.

Odhaja brez slabe vesti

Predvidoma konec leta bodo izvedli nove volitve v organe AMZS, do takrat pa bo po odločitvi skupščine zvezo vodil predsednik nadzornega odbora Boris Kočevar, je po četrtkovi skupščini sporočil Starman.

»Štiri leta sem si s sodelavci prizadeval, da AMZS tudi v prihodnje ostane organiziran kot zveza enakopravnih, prostovoljnih društev. Osebno odhajam brez kančka slabe vesti. V svojem mandatu sem delal dobro, brez plačila, in tudi ves svoj prosti čas sem namenjal delu v zvezi,« je ob tem zapisal zdaj nekdanji predsednik AMZS.

Skupščina zveze je decembra lani sprejela sklep o ustanovitvi posebne delovne komisije, katere naloga je bila raziskati ozadje in resničnost navedb oziroma očitkov, ki so jih nekatera društva podala zoper delo Starmana. Kritike zoper Starmanovo vodenje krovne nacionalne avtomobilske zveze so se pojavile že v začetku lanskega leta v obliki anonimnega dopisa, na decembrski skupščini pa jih je nato najodločneje izreklo Avto-moto društvo (AMD) Tolmin.

Je zlorabil pooblastila?

Predsednik tega društva in član upravnega odbora AMZS Jože Režonja je prvemu možu AMZS decembra očital, da je zlorabil svoja pooblastila in izigral upravni odbor.

Starman naj bi po Režonjevih navedbah članom upravnega odbora v zameno za brezpogojno podporo pri »solo akcijah« ponujal mesta v nadzornem svetu družbe AMZS, ki sodi pod okrilje zveze in je največji izvajalec pomoči na cesti v državi. Očitkov je bilo še več, med drugim tudi v zvezi s predvidenim lastnim odkupom do 10 odstotkov delnic družbe AMZS ter z odvzemom pooblastil generalnemu sekretarju AMZS Slavku Rusu.

Starman je očitke zavrnil in poudaril, da tudi izvedene revizije niso odkrile nepravilnosti. Poleg tega je dejal, da so se kritike in pritiski nanj začeli, ko ni pristal na politično kadrovanje na neki položaj.

Sprejeli bodo novi statut

AMZS je sicer v času Starmanovega mandata, kot je ta navedel po četrtkovi razrešitvi, izgradil prepoznavnost in utrdil svoj ugled v svetu, med drugim je on postal podpredsednik za mobilnost mednarodne avtomobilistične zveze FIA. Tudi naslednja štiri leta bo član svetovnega odbora FIA, kjer bo še vedno zastopal interese AMZS.

Četrtkova skupščina AMZS je sprejela tudi letno poročilo AMZS za leto 2012 s poročilom revizorja in nadzornega odbora in sklep, da do oktobra po razpravi v društvih sprejme novi statut.

Deli s prijatelji