SEČOVELJSKE SOLINE

Zaradi slabega vremena niso pobrali niti kilograma soli

Objavljeno 11. avgust 2014 19.05 | Posodobljeno 11. avgust 2014 19.06 | Piše: Ma. F., A. L.

Letošnja sezona se prihodnje leto ne sme ponoviti.

Fotografija je arhivska.

SEČOVLJE – V javnosti so se pred kratkim pojavile informacije, da Sečoveljske soline zaradi slabega vremena letos niso pridelale niti kilograma soli. Informacijo nam je potrdil direktor Klavdij Godnič, ki pravi, da bi za pobiranje soli potrebovali vsaj 15 do 20 sočnih dni in brez večjih padavin dežja.

Letos so načrtovali, da bodo pobrali 2500 ton soli, lani so je denimo od 2500 do 3000 ton.

Letošnja sezona se ne sme ponoviti

Zaradi deževne sezone imajo tudi manjši obisk krajinskega parka in novozgrajenih term Lepa Vida, kar bo vplivalo na prihodek, saj bo za približno 20 odstotkov nižji. »Resen problem bomo imeli, če se taka sezona ponovi tudi v letu 2015, saj lahko z obstoječimi zalogami soli zagotavljamo dobavo našim kupcem le do konca leta 2015,« je zaskrbljen Godnič.

Povprašali smo ga tudi, kakšen je status ljudi, ki pobirajo sol. Poleg redno zaposlenih pobira sol v sezoni tudi 20 zunanjih pogodbenih delavcev, pravi Godnič. Če soli ni mogoče pridelovati, pa vzdržujejo solna polja in kanale. Redno zaposlenih imajo 94 oseb, od tega je 22 vodarjev in solinarjev, ki skrbijo za pridelavo soli.

Industrijska sol je stranski produkt

Njihova sol se uporablja tudi za posipavanje cest v zimskem času, kar pa ne pomeni, da bodo ceste prihodnjo zimo zaradi slabe sezone ogrožene. »Industrijska sol je stranski produkt in v slovenskem merilu porabe ne pomeni pomembne količine.«

Deli s prijatelji