BLOKADA PRORAČUNA

»Zaradi sindikatov staršem 66.000 dijakov in študentov dražje vozovnice«

Objavljeno 15. december 2012 13.03 | Posodobljeno 15. december 2012 13.03 | Piše: A. L.

Dražje vozovnice lahko pričakujete od 1. januarja 2013.

LJUBLJANA – »Državljani, predvsem starši dijakov in študentov, bodo sindikalno zahtevo za referendum na zakon o izvrševanju proračuna za leto 2013 občutili neposredno v svojih žepih. Izjemno dobro sprejeti model subvencioniranja javnega prevoza za dijake in študente, ki ga je MzIP uvedel s 1. septembrom letos in ki je občutno pocenil javni prevoz šolajoče se populacije, je ogrožen, vozovnice pa se bodo s 1. januarjem 2013 podražile.« Tako trdijo na ministrstvu za infrastrukturo in pojasnjujejo, da zaradi razpisa referenduma in posledično začasnega financiranja proračuna po dvanajstinah, ne bo dovolj sredstev, s katerimi bi izvajali subvencioniranje mesečnih vozovnic v enaki višini kot doslej.

Cene gor

»Ker je ogroženo celotno delovanje sistema subvencioniranja mesečnih vozovnic, bosta nujna dva ukrepa: dvig cen za posamezne relacije in uvedba doplačila za kombinirane vozovnice med medkrajevnim avtobusnim in železniškim potniškim prometom ter mestnim potniškim prometom,« pravijo v sporočilu za javnost.

»Da bi ublažili dvig cen, je ministrstvo poiskalo vse notranje rezerve, poleg tega pa deloma tudi spremenilo sedanji model subvencioniranja. Tako se združujeta prvi in drugi razred oddaljenosti in bo mesečna vozovnica na razdalji do 90 kilometrov po novem stala 35 evrov (prej 20 oz. 30 evrov). Dijaki in študenti, ki bodo uveljavljali pravice do kombinirane vozovnice z mestnim potniškim prometom, pa bodo morali po novem doplačati do 15 evrov. Cena vozovnice za 10 voženj, ki je doslej stala 15 evrov, bo po novem dražja za 10 evrov,« računajo.

Prizadeti bodo ravno tisti, na katere se sklicujejo

Ministrstvo opozarja na nerazumnost blokiranja izvajanja proračuna za leto 2013 zaradi aktivnosti sindikalnih central s področja vzgoje in izobraževanja. Njihova odločitev o vložitvi podpisov bo namreč po mnenju ministrstva najbolj udarila po žepu ravno šolajočo se mladino, torej tiste, na katere se v okviru pogajanj o socialnem sporazumu nenehno sklicujejo.

»Novi sistem subvencioniranja prevozov dijakov in študentov je sicer zelo razbremenil družinske proračune. Posledično se je podvojilo število potnikov glede na primerljivo obdobje v lanskem letu s 33.705 na 66.533 upravičencev, vzpostavile so se nove in pogostejše linije, s tem pa okrepil tudi pomen javnega prevoza,« se končuje sporočilo.

Deli s prijatelji