POSLEDICE

»Zaradi sindikatov ne bo denarja za štipendije«

Objavljeno 18. december 2012 13.45 | Posodobljeno 18. december 2012 13.45 | Piše: S. J.

Izplačilo štipendij naj bi bilo možno le v prvih treh do štirih mesecih prihodnjega leta, so sporočili z Ukoma.

Neprevidni obiskovalec je denarnico pozabil v jakni v čakalnici in ostal brez nje.

LJUBLJANA – »Neuveljavitev Zakona o izvrševanju proračunov RS za leti 2013 in 2014 (ZIPRS) od 1. januarja 2013 naprej bo imela občutne finančne posledice za posameznika, ogroža pa tudi načrtovane razvojne ukrepe države. Nerazumna odločitev nekaterih sindikatov pomeni neposreden dvig stroškov in zamrznitev oziroma okrnitev večine pozitivnih ukrepov, ki jih je Vlada RS sprejela v letu 2012. Ukrep začasnega financiranja proračuna pomeni izvajanje proračuna 2012 po dvanajstinah brez možnosti uveljavljanja razvojnih spodbud,« so danes sporočili iz Urada za vlade RS za komuniciranje (Ukom).

Na udaru bodo štipendije

Kot so zapisali bi z uveljavitvijo ZIPRS v proračunu na prihodkovni strani in posledično na odhodkovni strani razpolagali z dodatnimi 50 milijoni evrov že v začetku leta 2013, do konca leta pa še z dodatnimi 30 milijoni evrov tekočih prilivov. »Zaradi sindikalne referendumske zahteve so razpoložljiva sredstva integralnega proračuna znižana na obseg, ki omogoča izplačila štipendij le v prvih 3 do 4 mesecih,« so poudarili.

Zaradi tega prav tako ne bo možno sofinanciranje operacij v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov. Gre za tiste programe (Prvi izziv, Zaposli.me, samozaposlovanje), v okviru katerih se dodeljujejo sredstva izbranim delodajalcem, ki zaposlujejo brezposelne osebe iz ciljnih skupin (mladi, starejši, težko zaposljivi).

Izguba 270 delovnih mest?

ZIPRS 2013 je predvideval tudi podaljšanje programa Asistentka/Asistent bom. Program med drugim zagotavlja zaposlitev 270 osebnim asistentom. Zaradi referendumske pobude razpis ne bo realiziran oziroma bo realiziran z zamudo, kar ogroža zagotovitev osebne asistence več kot 1000 najtežjim invalidom, ki jo življenjsko nujno potrebujejo, posledično pa pomeni tudi izgubo 270 delovnih mest, so opozorili v Ukomu.

Zaustavitev investicij

Posledice se bodo kazale tudi na področju delovne zakonodaje, zaustavijo se vse investicije za leto 2013 in začeti projekti v letu 2012 v pristojnosti MDDSZ (npr. obnova domov za starejše občane).

Posledice bodo čutili tudi invalidi

Nesprejetje ZIPRS bo prizadelo tudi financiranje zaposlitvene rehabilitacije invalidov. V storitve zaposlitvene rehabilitacije je mesečno vključenih od 800 do 900 oseb. Izvajanje storitev zaposlitvene rehabilitacije bo tako do uveljavitve ZIPRS 2013 v celoti ustavljeno, invalidi pa bodo ostali doma, so zapisali in poudarili, da gre za najranljivejšo skupino brezposelnih oseb, ki se verjetno ne bi nikoli zaposlile, če ne bi bile vključene v storitve zaposlitvene rehabilitacije.

Deli s prijatelji