SLOVESNO

Zaradi Putina so zapečatili še jaške

Objavljeno 28. julij 2016 18.40 | Posodobljeno 28. julij 2016 18.40 | Piše: Ajda Janovsky

V Sloveniji s polno paro potekajo priprave na skorajšnji obisk ruskega predsednika.

Putin je slovenijo prvič obiskal leta 2001, ko se je sešel s tedanjim predsednikom ZDA Georgeem Bushem. Foto: Mirko Kunšič

LJUBLJANA – Kranjska Gora, Ljubljana, urad predsednika, protokol in varnostne službe, prometniki, ne nazadnje kuharji in drugi sodelavci protokolarnega objekta Brdo pri Kranju so že en teden na trnih zaradi obiska ruskega predsednika Vladimirja Putina čez dva dni.

Podrobnosti Putinovega obiska v Sloveniji so, predvsem iz varnostnih razlogov, še vedno zavite v tančico skrivnosti. 
Ruski predsednik bo navzoč na slovesnosti ob stoti obletnici Ruske kapelice na Vršiču, ki naj bi se začela ob 14. uri. Ceste okoli kapelice pa bodo zaprte že dve uri prej. V Kranjski Gori bodo strogi varnostni ukrepi, na katere prebivalci in turisti že opozarjajo. Na slovesnost ob kapelici bo imelo dostop okoli 2500 ljudi, povabljenih ali akreditiranih na dogodek. Varnostniki jih bodo spustili mimo le z veljavnimi akreditacijami, uradnim vabilom in osebnimi dokumenti s fotografijo. Vsak obiskovalec bo moral, podobno kot na letališču, skozi detektor kovin. Ostre kovinske predmete jim bodo odvzeli, prav tako steklenice z vodo – organizatorji bodo obiskovalce na kraju dogodka oskrbeli s preverjenimi steklenicami vode. Policija odsvetuje tudi pohodne palice in dežnike, glede na to, da je napoved za soboto sončna, pa jih obiskovalci najbrž niti ne bodo potrebovali.

V Sloveniji
ne bo prespal

Putin je eden najbolj varovanih ljudi na svetu. Letošnji varnostni ukrepi so po besedah Saša Geržine iz Društva Slovenija Rusija v primerjavi z lanskimi, ko je Vršič obiskal predsednik ruske vlade Dimitrij Medvedjev, občutno strožji. Kot vedo povedati Kranjskogorci, so zapečateni celo jaški na cesti. Občina že lep čas opozarja, da blizu ceste, po kateri se bo peljal Putin, ne sme stati nobeno vozilo, odsvetujejo pa tudi kakršno koli vožnjo po mestu v času dogodka. Na območju Vršiča bo gibanje popolnoma omejeno. Navadni smrtniki, tudi če bi želeli, ruskega predsednika med njegovim obiskom v Kranjski Gori ne bodo videli v živo, bodo pa prenos slovesnosti lahko v živo spremljali na panoju pred cerkvijo. Poleg 2500 akreditiranih obiskovalcev slovesnosti pod Vršičem bodo Putina v živo videli še obiskovalci približno pol ure trajajoče slovesnosti ob odkritju spomenika ruskim žrtvam v Sloveniji na ljubljanskih Žalah, od blizu pa predvsem predsednik Slovenije Borut Pahor in najverjetneje nekateri gostje večerje na Brdu pri Kranju. Putin v Sloveniji ne bo prespal, ampak bo po koncu obveznosti odpotoval nazaj v Moskvo.

Okušal bo naše jedi

Ne le varnostni ukrepi, celo sobotni jedilnik, ki ga bodo okušali gostje na Brdu pri Kranju, ostaja skrbno varovana skrivnost, so nam pa zagotovili, da bodo tudi ob tej priložnosti, kot je za protokolarne obiske v navadi, na jedilniku nekatere slovenske jedi. Za Putina je znano, da ima rad sladoled, še posebno pistacijev, ki pa mu ga ob njegovem zadnjem obisku Slovenije leta 2011 na Brdu niso postregli – za sladico so mu postregli pito z jabolčnim želejem na biskvitu z akacijinim medom in žličnikom iz cimetovega sladoleda. Večerjo bodo v soboto pripravljali kuharji iz Hotela Brdo, a brez šefa kuhinje Roberta Merzela – ta je namreč na dopustu.

V Kranjski Gori, ki bo središče sobotnega dogajanja, so dogodek pospremili z rusko obarvanimi kulturnimi dogodki in nedeljskim kulinaričnim dogodkom Jej lokalno, okušaj globalno. V počastitev obletnice Ruske kapelice je Občina Kranjska Gora izdala brezplačne razglednice, posebne zloženke, včeraj pa je bila tudi predstavljena Rusko-slovenska knjiga Nikolaja Mašukova: Pravljice izpod Vršiča.

 

Deli s prijatelji