SINDIKALNO

Zaradi provokatorja Madžara slovenski policisti na nogah

Objavljeno 16. julij 2013 17.44 | Posodobljeno 16. julij 2013 17.21 | Piše: D. P.

»V takih primerih zagovarjamo stališče, da bi morali policisti zoper take osebe uporabiti vsa pravna sredstva, storilce sodno preganjati, pri uporabi prisilnih sredstev pa upoštevati pravila o njihovi uporabi.«

LJUBLJANA – Na incident na slovenskem mejnem Hotiza so se odzvali tudi v policijskem sindikatu, kjer so odločno stopili v bran svojemu kolegu. Spomnimo, na maloobmejni prehod je pripeljal Madžar, ki ni imel dovolj denarja za listino za vstop v državo, zato so ga zavrnili. Toda moški, sicer videoreporter, je bil zelo vztrajen in si je želel denar izposoditi pri policistih. Ti pa nad idejo niso bili navdušeni. V nekem trenutku je prišlo do prerivanja, pri čemer je videoreporter vzklikal: »Lass mich! (Pustite me!)« Dogajanje je posnel.

Brez tolerance

»Policistke in policisti se na terenu vsakodnevno srečujejo z različnimi ljudmi v številnih postopkih. Ljudje so najpogosteje kršitelji predpisov, storilci kaznivih dejanj in žrtve oziroma oškodovanci, postopki pa največkrat rizični in nevarni. Tudi včerajšnji postopek je bil tak, ko je storilec z očitnim namenom prišel na mejni prehod provocirati, žaliti in poniževati slovenske policiste. V Sindikatu policistov Slovenije smo takoj ob seznanitvi z dogodkom ugotovili, da gre za osebo, ki želi z žalitvami doseči neprimeren odziv policistov in preizkušati njihovo mejo tolerance in odpornosti na žalitve in provokacije,« so zgroženi nad početjem Madžara, ki je prišel očitno z jasnim namenom – z željo po provokaciji.

Je policist ravnal v skladu s predpisi?

»O tem pričajo številni posnetki avtorja oziroma t. i. 'žrtve' na spletnem omrežju. Veseli nas, da ste mediji to tudi sami ugotovili in zapisali.« Med vrsticami dajo vedeti, da morda početje le ni bilo primerno ter da bi moral policist ohraniti mirno kri. »Ustreznost ravnanja policistov bo presojala pristojna služba policije. V sindikatu policistov pričakujemo, da bo pri izbiri morebitnih ukrepov pristojna služba upoštevala tudi namen in ravnanje osebe v postopku. Ne nazadnje so bili v dogodku udeleženi tudi policisti, ki so v preteklosti ne zgolj korektno opravljali svoje delo, temveč je eden od njih celo rešil človeško življenje, zaradi česar je prejel tudi priznanje policije za požrtvovalnost.«

»V takih primerih zagovarjamo stališče, da bi morali policisti zoper take osebe uporabiti vsa pravna sredstva, storilce sodno preganjati, pri uporabi prisilnih sredstev pa upoštevati pravila o njihovi uporabi,« so jasni policisti.

Deli s prijatelji