(RAZ)PRODAJA

Zaradi privatizacije nemir čutiti tudi v koaliciji

Objavljeno 16. januar 2015 22.29 | Posodobljeno 16. januar 2015 22.29 | Piše: STA, A. L.

Po mnenju Jurše so zadeve tako jasne, da postopkov na sredini ne morejo spreminjati.

Iz pogovora pri Pahorju je po Jurševih besedah realno pričakovati, da bodo volitve drugo nedeljo v juliju, kar da je boljše kot avgusta.

LJUBLJANA – Zaradi privatizacije je vse bolj čutiti nemir v koaliciji, saj se mnenja partneric glede nadaljevanja prodaje 15 podjetij s seznama razhajajo. Koalicijski predstavniki so se sestali tudi tik pred sejo parlamentarnega odbora za finance in monetarno politiko, ki pravkar poteka in jo je zahtevala opozicijska ZL. Skupnega jezika niso našli.

Vodja poslancev SD Matjaž Han je v izjavi novinarjem danes spomnil, da je privatizacija vroč kostanj že vrsto let. Zdaj ni nič drugače, vendar pa je za nastali položaj po njegovih besedah krivih nekaj okoliščin.

Danes se je na spletu pojavila peticija Za privatizacijo. Podpira jo kar nekaj znanih Slovencev. Več o tem na povezavi.

Netransparentna prodaja?

Naštel je nepopolno vodstvo in nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga, pojavljajo se tudi govorice o netransparentni prodaji, ne nazadnje pa ni strategije za upravljanje državnih naložb. To partnerice pričakujejo prihodnji teden.

Tako je več vprašanj kot odgovorov, ugotavlja Han, ki sicer razume tiste, ki so proti privatizaciji. Po njegovih besedah je zato malo napetosti v koaliciji, za katere pa upa, da jih bodo rešili.

SD je sicer koaliciji predlagala pogovore z evropskimi partnerji za morebiten poseg v privatizacijski sveženj 15 podjetij. Partnerici SMC in Desus se s tem ne strinjata, saj je te postopke po njunem prepričanju treba v skladu z zavezami na evropski ravni nadaljevati. Privatizacijski sveženj je sicer junija 2013 potrdil državni zbor.

Prodaje Telekoma ni moč zaustaviti

Po Hanovem mnenju lahko zagato rešijo le z jasnim stališčem: »Ali bomo postopek ustavili ali pa bomo nekateri še enkrat preglasovani.« Tudi koalicijska pogodba o privatizacijskih postopkih oziroma morebitni ustavitvi postopkov ne govori, pač pa so do tega vprašanja zavzeli bolj načelno stališče, je spomnil Han.

Vodja poslancev Desusa Franc Jurša pa je danes ponovil stališče, da nekaterih privatizacijskih postopkov, ki že potekajo, ni moč zaustaviti. Tako po njegovih informacijah ni mogoče zaustaviti niti prodaje Telekoma Slovenije, se pa v Desusu zavzemajo za to, da bi postopki prodaje nekaterih naložb imeli oporo v novi strategiji za upravljanje državnih naložb.

Jurša sicer ocenjuje, da zapletov v koaliciji ne bo. Po njegovem mnenju so zadeve tako jasne, da postopkov na sredini ne morejo spreminjati. »Tako bi bila naša kredibilnost na nuli,« je posvaril.

Priznava sicer, da so tudi v Desusu različni pogledi na privatizacijo, a ocenjuje, da so se v poslanski skupini toliko uskladili, da je njihovo stališče o prodaji 15 podjetij jasno.

Zavrnili predlog ZL

Odbor državnega zbora za finance in monetarno politiko je na današnji nujni seji zavrnil predlog ZL, da je treba preklicati sklep državnega zbora iz leta 2013 o prodaji 15 državnih podjetij. Predstavniki vlade so opozorili, da je privatizacijo treba izpeljati zaradi ohranitve verodostojnosti države, zagotovili pa so tudi, da ne gre za razprodajo.

Deli s prijatelji