OBISK

Zaradi podpore Sloveniji so se morali braniti kritik

Objavljeno 02. september 2013 17.56 | Posodobljeno 02. september 2013 17.56 | Piše: STA, T. L.

Pahor je prepričan, da se Slovenija lahko sama reši iz krize, a se čas počasi izteka.

Fischer in Pahor v Kočevju.

LJUBLJANA – Predsednika Slovenije in Avstrije, Borut Pahor in Heinz Fischer, sta po današnjih pogovorih izpostavila odlične odnose med državama. Fischer je izrazil zaupanje, da lahko Slovenija sama reši svoje gospodarske in finančne težave, sicer pa imata predsednika podobno stališče glede reševanja krize v Siriji – nujen je mandat varnostnega sveta ZN (VS ZN).

Po Pahorjevih besedah dejstvo, da sta se s Fischerjem v pol leta uradno sešla že drugič, »kaže na izvrstne politične odnose med državama«. Slovenski predsednik je poudaril, da je Avstrija tretja najpomembnejša gospodarska partnerica Slovenije in prva med tujimi investitorkami. Iz Avstrije namreč prihaja kar 48 odstotkov tujih neposrednih investicij v Sloveniji.

Pahorjevo vabilo avstrijskim investitorjem

Pahor je poudaril tudi, da ima Slovenija z avstrijskimi investitorji večinoma zelo dobre izkušnje, zato je Fischerja opozoril tudi na paket privatizacije, ki ga pripravlja slovenska vlada. Slovenski predsednik je poudaril, da je naklonjen odpiranju Slovenije navzven, dobrodošli pa bodo tudi morebitni zainteresirani investitorji iz Avstrije.

Veliko pozornosti sta sogovornika namenila vprašanju slovenske gospodarske in finančne krize. »Še vedno menim, da lahko Slovenija sama reši svoje težave, moram pa še enkrat ponoviti, da je čas izjemno pomembna kategorija, in dodati, da se počasi izteka,« je poudaril Pahor.

Opozoril je, da bo Evropska komisija sredi oktobra preverila izvajanje ukrepov, o katerih smo jo prepričali maja. »Gre za vprašanje, ali so slovenske oblasti sposobne implementirati načrte,« je ocenil Pahor. Slovenija pri tem po besedah predsednika ne sme oklevati. »Zdaj je potreben pogum, politična odločnost, pa tudi dovolj političnega soglasja za to, da se ti ukrepi izvedejo.«

Pahor: Treba je ukrepati zdaj

Na dodatno novinarsko vprašanje na to temo je Pahor odgovoril, da je še mogoče ukrepanje brez velikih socialnih, političnih in drugih pretresov. Načrte vlade podpira, ampak treba je ukrepati zdaj, vlada pa mora še septembra javnosti in parlamentu predstaviti konkretne ukrepe.

Fischer še verjame v Slovenijo

»Verjamem in si želim, da bi Slovenija svoje težave kar najbolje rešila,« pa je na drugi strani dejal Fischer. Najboljša pomoč, ki jo lahko Avstrija ponudi na bilateralni ravni, pa je, da kar najbolj podpira menjavo, sodelovanje, trgovino in prenos tehnologije med državama. Druga raven je evropska raven »in pri tem lahko rečem le, da se je Avstrija doslej – brez samohvale – v EU vedno obnašala solidarno«.

Kot je dodal, so bile avstrijske oblasti zaradi podpore Sloveniji včasih tudi tarča kritik lastnega prebivalstva, toda Dunaj po njegovem mnenju na evropski ravni državam v težavah ne pomaga zaradi občutka karitativnosti, ampak zato, ker verjame, da smo vsi na istem čolnu, ladja pa mora ostati plovna.

Enotna glede Sirije

Sicer pa sta Pahor in Fischer enotnega mnenja glede Sirije. »Pred mesecem dni smo bili priče strašni tragediji, ko je bilo uporabljeno kemično orožje zoper civilno prebivalstvo,« je poudaril Pahor. Po njegovem gre za »grozljivo dejanje, ki je prepovedano po mednarodnem pravu«.

Mednarodna skupnost mora tak napad po Pahorjevih besedah sankcionirati, z avstrijskim kolegom pa se strinja, da mora te sankcije sprejeti VS ZN, ki je »poklican za to, da sprejme ukrepe, da se sankcionira tisti, ki je to grozljivo tragedijo povzročil«.

Deli s prijatelji